Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Küçük arkeologlar işbaşında

Küçük arkeologlar işbaşında

Tarihi eser ve tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi olarak uygulanan ?Küçük Arkeologlar? etkinliğinin 2. si bu yıl yapıldı.

Tarihi eser ve tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi olarak uygulanan ?Küçük Arkeologlar? etkinliğinin 2. si bu yıl yapıldı.
Yaşları 7 ile 17 arasında değişen öğrenciler Çanakkale´deki Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı tarihi alanında kazılara katıldılar. Küçük arkeologlar hem tarihi mekanlar hakkında bilgi sahibi olurken, kendileri için hazırlanan ?simülasyon kazı alanında´ tarihi eser aradılar. Etkinlik sonrası öğrencilere ?Küçük Arkeolog Katılım Belgesi? verildi.
Oluşturulan ?Küçük Arkeologlar? projesi ile tarihi kazı alanlarında çocuk ve gençlerin tarihi miras ve tarihi değerlere karşı bilinçlen melerine katkıda bulunuluyor. İlki geçtiğimiz sene 2 gün yapılan projeye 100 çocuk katılırken bu yılki katılım ve uygulamalarla bu sayı 200´e çıktı.
Etkinliğin ilk gününde Parion Antik Kenti´nde kazı başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş tarafından öğrencilere bilgi verilerek simülasyon alanında kazı uygulaması yapıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye´nin ise en büyük tarihi kazısının yapıldığı milattan önce 8. yüzyıla ait Parion Antik Kenti´ndeki tiyatroda küçük arkeologlar için kazı alanı oluşturuldu. Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri gün yüzüne çıkarmak için çabaladılar.
Ellerinde küçük çapa, mala ve fırçalarla tıpkı uzman arkeologlar gibi kazı yapmaya çabalayan küçük arkeologlar, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğrendiler. Toprak altından çıkardıkları seramik parçaları, bakır eşyaları hassas bir şekilde taşıyacakları sandıklarda topladılar. Ardından da yıkayarak bu parçaların üzerinde yer alan yazı, sembol, işaretleri incelediler.
Parion Antik Kenti kazı başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, uygulanan proje ile çocukların ve gençlerin tarih bilincinin gelişeceğini belirterek ?Bu uygulamayı yaparak çocukların ileriki yaşlarda daha hassas olmalarını hedefliyoruz. Etkinliğe katılanlara arkeoloji bilimini de anlamalarını ve bu arkeolojik eserlerin hangi süreçlerle ortaya çıkarıldığını görmelerini sağlıyoruz.? dedi.
Uygulamanın ikinci günü ise küçük arkeologlar Çanakkale´nin Ayvacık ilçesi Gülpınar Köyündeki Hellenistik döneme ait (M.Ö. 330-30) Kuzey Batı Anadolu´nun en önemli kutsal alanlarından olan Apollon Smintheion Tapınağı alanında kazı yaptılar. Kazı başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından bilgilendirilen küçük arkeologlar, burada da kazılarına devam ettiler.
Özgünel, kazılara katılan öğrencilere Küçük Arkeolog Katılım Belgelerini vererek etkinlik sona erdi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli