Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Kredi de eş rızası iptal oluyor

Kredi de eş rızası iptal oluyor

Kredi kullanırken mutlaka eşin izni gerekir hükmü çıkarıldı

`Kredi kullanırken mutlaka eşin izni gerekir` hükmü çıkarıldı
Borçlar Kanunu`nda kendine yer bulan `Kredi kullanırken mutlaka eşin izni gerekir` hükmü Meclis`e sevk edilen Torba Tasarı`da kalkıyor. Ticari kredilerde eşin oluru artık aranmayacak.
Hükümetin yeni Borçlar Kanunu`yla getirdiği ve kredi kullanırken eşin iznini zorunlu tutan düzenleme kaldırılıyor. Önceki gün Meclis`e sevk edilen Torba Tasarı`ya konulan bir hüküm, işadamlarının en çok yakındığı düzenlemeyi ortadan kaldıracak.
Hükümetin "aile bütünlüğü" hedefiyle getirdiği bu düzenleme kredi kullanan kişilerin herhangi bir borç ilişkisine kefil olmaları gerektiğinde eşinin `olur` vermesini zorunlu tutuyordu.
65 maddelik Torba
Düzenlemede, konuya ilişkin şöyle deniliyor:
"Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, esnaf ve sanatkar tarafından mesleki faaliyetiyle ilgili olarak verilecek kefaletler ve 27 Aralık 2006 tarihli kamu bankaları tarafından yürütülen faiz destekli kredi kullandırılmasına dair kanun kapsamında kullanılacak kredilerde kefaletler için eşin rızası aranmaz."
Düzenleme gerekçe-sinde, eşin rızasının aranması zorunluluğunun kaldırılmasıyla, ticari hayatın doğal akışını kolaylaştırmanın hedeflendiği vurgulanıyor.
Düzenleme sadece ticari işletmelerin ticari kredi ve kefaletlerini kapsıyor. Bu haliyle yasalaşması halinde, `eşin rızasının aranması`, zorunluluğu konut gibi ticari olmayan kredilerde devam edecek.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı