Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Köşe yazarı Recai Çevik:

Köşe yazarı Recai Çevik:

?İktidar, doğayı, canlı cansız her şeyi yöneten güçtür

SÖYLEŞİ: Önder BALIKÇI
Köşe yazarı Recai Çevik ile bugünkü söyleşimizi yine güncel bir konuya ayırdık. Her devirde gündemden düşmeyen ?iktidar?, bugünkü konumuz.
X X X
? ?İktidar? üzerine ne düşünüyorsunuz?
-Bugün, bu güzel mekanda seninle iktidar üzerine konuşalım mı dedin?
İKTİDAR. Ne büyülü, ne güçlü, ne korkulan bir sözcük. İKTİDAR. Nedir, iktidar? Güçtür, yöneten güç. Her şeyi yöneten güç. Doğayı, canlı cansız her şeyi yöneten güç.
? Peki, güç nedir, sayın Çevik?
-Güç, sahip olmaktır. Yeryüzü tanrısı olmaktır yani. Peki, bu gücün kaynağı nedir? Sahip olmaktır, her şeye sahip olmak. Toprağa, fabrikalara, var olan, var edilen her şeye sahip olmak, dine ve dile sahip olmak, silaha sahip olmak. Her şeyi üreten, değiştiren insanlara sahip olmak. İktidar sahip olmaktır.
* İnsanlar, iktidardan niçin korkar?
-Yönetim gücünü, sahip olmak gücünü neye dayandırır, neyle kazanır, neyle sürdürür, iktidar? Korkuyla. İktidar, korku demektir. Korkuyu kim besler, sürdürür? İktidar! Neyle sürdürür? Orduyla, polisle, sivil ajanlarla, dalkavuklarla, yobazlarla, zayıf-onursuz basın erbabıyla?İktidar, kendi korkusunu yayacak, kendine, çağa, korkakları yaratır, bulur.
* Voltaire, ?İktidarlar, hükümetler hatalıyken, haklı çıkmak zordur? der. İktidarlar, bu gücü oluştururken, bu korku saltanatını kurarken neye dayanır, neyle sağlar, pekiştirir gücünü?
-Para ve mevki. Para, banka ve vakıf kuruluşlarında olacak, banka ve vakıflar, iktidarın elinde, denetiminde bulunacak. Mevki denilen para uşaklığı iktidarın hizmetkârlarına dağıtılacak. Bu ağ, her gün canlı tutulacak, genişleyecek, büyütülecek. Herkes iktidarın emri altında olacak. Olmayanın vay haline! Yapılan her şeye, her yatırıma, nerede, ne zaman, kim yapacak, süresi ne kadar olacak, kimlerle ortaklık kurulacak?her şeye iktidar karar verir. Yapılan ve yapılacak olan her şey, medya(yazılı-görsel) din adamları, gazeteciler, akademisyen denilen şarlatanlar, profesörler, mimar-mühendisler tarafından halka ancak iktidarın ?olur?u ile verilecek, duyurulacak eylemleri, sonuçları yansıtacaklar. Olur-olmamış hiçbir bilgi, haber, yayın, halka yansıtılamaz.
Sevgili dostum, iktidarın isteği bitmez. Ülke biter, iktidarın istediği bitmez. Halkın anası ağlar, iktidarın umurunda olmaz. İstediğini alır, istediğini verir. Soru mu? Kim soracak ki? Tüm soru edatları yasaklanmıştır, toplumda. Bir çakalın iktidar olmayı istemesiyle bir çobanın iktidar olmayı istemesi aynıdır. İkisi de güç ister, güç! Daha çok şey söylenebilir, iktidar hakkında.
? Öyleyse, söyleşimizi son-landırırken, iktidar hakkındaki son değerlendirmenizi alayım, sayın Çevik.
-İktidar, yeryüzünde tanrı olmaktır, aziz dostum!



Anahtar Kelimeler: Köşe yazarı Recai Çevik
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli