Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Körfezdeki afet meclis genel kurulunda

Körfezdeki afet meclis genel kurulunda

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça hafta sonu Edremit, Güre, Zeytinli, Akçay, Kadıköyde yaşanan sel felaketini Meclis gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça hafta sonu Edremit, Güre, Zeytinli, Akçay, Kadıköy`de yaşanan sel felaketini Meclis gündemine taşıdı.
TBMM Genel Kurulu`nun Salı günkü oturumunda gündem dışı söz alarak sel felaketinin yaşandığı bölgedeki sorunlara dikkat çeken Havutça, "Felaket göstere göstere geldi" dedi.
Konuşmasına "Edremit ve çevresinde hafta sonunda çok büyük bir felaket yaşadı" diyerek başlayan Havutça, Edremit, Akçay, Zeytinli, Güre`de son kırk yılın en şiddetli yağışlarından birinin yaşandığını ve bunun büyük bir sel felaketine yol açtığını söyledi. 
Hiçbir vatandaşın burnunun dahi kanamamasının büyük bir şans olduğunun dile getiren Havutça, "Bir şans diyorum çünkü sel felaketine neden olan öncesindeki ve sonrasındaki unsurlar buradaki insanlarımızın hayatının tehlikede olduğunun göstergesidir. Sel felaketi doğal bir afettir; doğru. Doğal afetlerin pek çoğu önlenemese de sel felaketi riski taşıdığı saptanan yerlerle yerleşimin önlenmesi, baraj, set, ağaçlandırma gibi önleyici çalışmaların yapılması yaşanabilecek hasarları aza indirecektir. Afetin önlenmesi kadar afete hazır olmak da önemlidir. Edremit`te yaşanan sel felaketinin sonuçlarına baktığımızda bölge halkımızın afete hazırlıksız yakalandığını görüyoruz. Bu hazırlıksızlığın nedeni halkın uyarılmasındaki gecikmedir." diye konuştu.
Bölgede yaşanan felaketi gözler önüne seren fotoğrafları gösteren Havutça, konuşmasına şöyle devam etti:
"Vatandaşın malları telef olmuş, yine caddeler sokaklar büyük bir felaketle karşı karşıya. Şimdi, bu tablo karşısında bu kadar büyük acının yaşandığı, felaketin yaşandığı bir ortamda bakıyoruz çok büyük bir beceriksizlik, koordinasyonsuzluk. Vatandaş dün daha bizi Edremit`in bir mahallesinden arıyor  `Buraya bir devlet yetkilisi gelmedi, bizim derdimizle çaresini sormadı` diyor. Balıkesir, esasında bu felaketleri bu yıl 6. kez yaşadı. Bakın, biz felaketlerle başa çıkmasını yaşaya yaşaya öğreniyoruz. Belediye başkanlarımıza soruyoruz. Niye yaşadık bu felaketi? Edremit`te 3 tane çay var: Güre Çayı, Edremit Çayı, Kanlıca Çayı. Başkanlarımız `DSİ, bunları ıslah et.` Etmiyor. `Biz yapalım.` Ona da izin vermiyor.` Sonuç felaket! Siz imar gereken menfezleri temizlemezseniz, gereken çalışmaları yapmazsanız bu felaketlerin yaşanması elbette kaçınılmaz. Felaket göstere göstere geldi".
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve ilgili bakanlıklara bölgenin yaralarının sarılması için çağrıda bulunan Havutça, Marmara adasındaki felaketle ilgili gönderilen, 5 milyon liradan Marmara`da Köylere Hizmet Götürme Birliği`ne 850 bin lira ödeme yapıldığını, Marmara Belediyesi`nin 3 milyon liralık hasarına karşılık tek kuruş ödenmediğini açıkladı.
Havutça sözlerini şöyle tamamladı:
 "850 bin lira parayla hangi yarayı saracaksınız? Gönderdiğiniz paraları takip edin. Marmara Adası`nda Belediyemize tek kuruş para gitmedi. Vatandaşın yaralarını sararken belli bir ayrım kriterine göre mi hareket edeceksiniz? Sayın Bakana buradan sesleniyorum: Bakın, biz, Edremit`te, Güre`de Zeytinli`de, Akçay`da belediye başkanlarımız zararları birebir tespit ettirdi, raporlar elimizde. Ama perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Marmara Adası`nda da tespit ettirmiştik. Marmara`daki vatandaşlarımız bize diyor ki: `AKP`ye yakın olan beldelere, belediyelere yardımlar gitti, vatandaşların yaraları sarıldı, bize tek kuruş para verilmedi.` Aynı endişeleri Edremit`le ilgili taşıyoruz. Bakın, Edremit`in yollarından AKP`lisi de CHP`lisi de MHP`lisi de geçiyor. Oradaki vatandaşımızın zararları hangi partiden, hangi inançtan olursa olsun onların yaralarının sarılmasını istiyoruz."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli