Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Körfez zeytin sektörünün temsilcileri Ankara'da…

Körfez zeytin sektörünün temsilcileri Ankara

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Balıkesir'in Körfez Bölgesinden gelen zeytin sektörünün temsilcilerini makamında ağırladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Balıkesir'in Körfez Bölgesinden gelen zeytin sektörünün temsilcilerini makamında ağırladı.
TBMM'ni ziyaret heyette, Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Şen, Edremit Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Kavrakoğlu, Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık, Burhaniye Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Zeybek Yaşar, Ayvalık Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kuşcu, Edremit Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Ali Tuzlu, TARİŞ Yönetim Kurulundan Kenan Çoban, Hulusi Sarı ve Zeytincilk İstasyonu Emekli Müdürü Mehmet Balcı, zeytin üreticileri Salih Madra, Murat Narin ve Selim Kantarcı yer aldı.
CHP Milletvekili Akova, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonun da 8 Temmuz 2014 Salı günü yapılacak toplantı için gelen heyeti, Mecliste grubu bulunan partilerin Grup Başkanvekilleri ile görüştürüp, Zeytincilik Kanunda yapılmak istenilen değişikliklerin ne kadar olumsuz sonuçlar doğuracağını, sektörün temsilcilerinden bizzat dinlenmesini sağladı. Akova, Körfez Zeytin Heyetini CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile görüştürdü.
Heyet, Zeytincilik Kanununun omurgasında yapılmak istenilen değişikliğin tüm zeytin sektörünü yok edeceği hususundaki görüşlerini dile getirip, konunun önemine bir kez daha dikkat çekilmesini istedi.
Akova, AKP'nin Kanun Tasarısını derhal geri çekmesini talep ederken, şu görüşleri dile getirdi: 1939 yılında çıkarılan zeytinlik sahalarımızı koruyan 3573 Sayılı Kanun Tasarısı'nın omurgası niteliğinde olan 20.maddesi değiştirilerek, maddeye öylesine geniş istisnalar ve bu istisnaları uygulama kolaylığı getirilmektedir ki, maddenin yasaklayıcı, zeytinlikleri koruyucu niteliği kaybolmaktadır. Ayrıca daha önceden yürütmesi durdurulan Yönetmelik değişikliği, bu sefer Kanun Tasarısı olarak karşımıza çıkarılmaktadır. Zeytinlik saha tanımına getirilen ‘Asgari 25 dekar' ifadesi ile 25 dekarın altındaki zeytinliklerde zeytinlik sahalar için ÇED sürecinin bertaraf edilmesi amaçlanmaktadır. Yine zeytinlik saha tanımı olarak en az 25 dekar denmesi, ‘Zeytin sahalarına hayvan girmesini yasaklayan' 14.maddenin de uygulanması söz konusu olmayacaktır. Ülkemizde 25 dekar ve üzeri büyüklükte zeytinliklerin istisnai olduğu dikkate alınırsa düzenleme, bu yönüyle de ülke zeytinciliğine zarar verecektir. 3573 No'lu Kanun'un 20. maddesinin 1.fıkrasındaki ‘zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara 3 km mesafe…' hususu rastgele değil, bilimsel gerekçeler ile hazırlanmıştır. Zeytinin fotosentez üniteleri olan yapraklarının herhangi bir madde ile güneş ışığını geçirmeye engel bir tabaka ile kaplanması, fotosentez aktivitesini azaltacaktır. Madenlerin neden olacağı toz veya duman ile kirli atıkların rüzgârın ve yer altı sularının taşıma etkisi ile kilometrelerce taşınabileceği göz önüne alındığında, bu nedenlerle 3 km sınırının rastgele belirlenmediği, üstelik mesafenin daha da artırılması gerektiği rahatlıkla anlaşılmaktadır. Zeytinlik sahaların yatırımlara açılmasına izin verecek 9 kişilik Kurul oy çokluğu ile karar almakta ve Kurulun 7 üyesi bürokratlardan oluşmaktadır. Bu durumda hükümetin istediği gibi, istediği rant odakları için zeytinlik sahaların yatırıma kolaylıkla açılabileceği çok acı bir gerçektir. Kanunlar insan, hayvan, çevre yararı için çıkartılır. Belirli sektörlerin kar hırsı için üstelik belirli kesimlere çok fazla zarar verecek şekilde çıkartılmaz. Açıkladığımız bu nedenlerle ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerini Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', zeytincilik sektörünü yok edeceği için, derhal geri çekilmelidir. Konunun tarafları ile oluşturulacak kamuoyu gücü ile bunu başaracağımıza eminim.”
Heyet, daha sonra CHP Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça ve Haluk Ahmet Gümüş, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit İnce ve TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman'ın da katılımı ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı