Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kooperatiften zeytin üreticisine mantar uyarısı

Kooperatiften zeytin üreticisine mantar uyarısı

Marmarabirlik´e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, yaptığı açıklama ile üreticileri zeytin hastalıkları konusunda uyardı. Yazılı açıklama şöyle:

?2018 yılı zeytin hasadı ile ilgili olarak haziran ayı sonlarında kooperatifimiz ziraat mühendisinin faaliyet alanımızdaki zeytinliklerde yaptığı incelemelerde ağaçlarda zeytin dökülmeleri olduğu ve zeytin meyvesinde kahverengimsi mantar hastalığına benzeyen ancak ne hastalığı olduğu konusunda detaylı teknik bilgiye ihtiyaç duyulan zeytinler bulunduğu tespit edilmiştir. Aynı şikâyetlerin üretici ortaklarımızdan da gelmesi üzerine, kooperatifimiz ziraat mühendisi eşliğinde faaliyet alanımızda bulunan bahçelerden mantar hastalığına benzeyen ancak ne hastalığı olduğu konusunda teknik bilgiye ihtiyaç duyulan zeytinlerin numunesi alınarak 04.07.2018 tarihinde İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü´ne teslim edilerek tarafımıza analiz raporu tanzim edilmesi talep edilmiştir.. 

İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü´ne gönderilmiş numuneler ve uzman ekiplerce zeytin bahçelerinde yapılan teknik analizler sonucunda hazırlanan analiz raporu aşağıda üretici ortaklarımızın bilgisine sunulmuştur.
Erken ilkbahar döneminde aşırı yağışlar ve yüksek miktarda azotlu gübre kullanımından dolayı meyve çürümelerine, dökülmelerine sebep olan Antraknoz (Colletotrichum spp.) etmenine meyvelerde ve meyve saplarında rastlanmıştır. Bu etmenin siyah dönemde daha fazla zarar yapması nedeniyle, sonbahar yağmurlarından önce ilaçlama şiddetle tavsiye edilmektedir.
Yapılan araştırmalar bu hastalığın zeytin ağaçlarında devamlı olduğu yönündedir. Yapılacak mücadele bu mantar hastalığının ağaçlarımızda canlanmasını önlemek yönündedir. Yapılan araştırmalarda hastalık ortaya çıktıktan sonra önlenmesi ve kontrol edilmesi zordur.
Esas olan, bir önceki yılda antraknoz salgını meydana gelmişse, mantar ilaçları ertesi yıl hastalığın kontrol altına alınması içindir, fungisit uygulaması ise mantar tarafından yapılan zeytin çiçeği hasarını azaltmaya odaklanır, koruyucu fungisitlerin erken sezon uygulaması iyi bir meyve oluşumu için şarttır.
Aynı fungisiti tekrar tekrar kullanmaktan ve iki ardışık kullanımdan kaçınılmalıdır.
Mantar hastalığı genelde ve özellikle meyve tutumu sırasında ortaya çıktığından çiçeklenmeden önce ve tane tutumundan hemen sonra bakırlı ilaçlar kullanılmalıdır.
Sonuç olarak meyvelerdeki çürümelerin ve dökülmelerin azaltılmasına yönelik entegre yaklaşım anlayışıyla mücadele stratejisi oluşturulması gerekmektedir. Öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlar, maddeler halinde aşağıda sıralanmıştır.
1- Zeytin sineği mücadelesine önem verilmelidir.
2- Hasat sırasında ağaçta ve yerde hastalıklı meyve bırakılmamaya özen gösterilmelidir.
3- Ağaçların piçleri, hastalık açısından ikinci bulaşma kaynağı olması sebebiyle erken kırılıp yakılmalıdır.
4- Hastalık çıkışının meyvenin olgun ve aşırı olgun döneminde daha yoğun olması sebebiyle hasat geciktirilmemelidir.
5- Budama artıkları bahçede bırakılmamalı bir an önce imha edilmelidir.
6- Yaprak ve toprak analizlerine bağlı olarak meyve dokusunu ve meyve sapını güçlendiren kalsiyum ve potasyumlu gübreler tercih edilmelidir.
7- Kurak giden yıllarda meyve, yaz döneminde aşırı susuz kalması sebebiyle buruşmakta ve sonbahar yağmurlarından sonra bu meyveler aşırı şişmektedir. Daha sonra bu meyveler, mantari enfeksiyonlara maruz kalıp, özellikle siyah dönemde meyve etinde çürüme ve buna bağlı olarak meyve sapında kuruma nedeniyle dökülmektedir. Dengeli bir sulama rejimi, bu riski ortadan kaldıracaktır.
8- Çiçeklenme öncesinde, meyveler nohut büyüklüğüne geldiğinde ve sonbahar yağmurlarından önce ilaçlama yapılmalıdır.?
Haber : Tuncay Ertan



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli