Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Koçyiğit: Et yiyen ülkeler, ot yiyen ülkeleri yönetmiştir

Koçyiğit: Et yiyen ülkeler, ot yiyen ülkeleri yönetmiştir

CHP Bandırma-Aksakal İGM üyesi İsmet Koçyiğit, Bandırmadan Tarım Bakanına seslenip; dünya tarihinde Et yiyen ülkelerin, ot yiyen ülkeleri yönettiğini açıkladı.

CHP Bandırma-Aksakal İGM üyesi İsmet Koçyiğit, Bandırma`dan Tarım Bakanına seslenip; dünya tarihinde `Et yiyen ülkelerin, ot yiyen ülkeleri yönettiğini` açıkladı.
Balıkesir`de tarım ve hayvancılığın durumu ortada, Bakan Mehdi Eker`in veteriner olması düşündürücüdür diyerek, AK Parti`nin tarım ve hayvancılık politikasına kırmızı kart gösterdiğini açıkladı.
Koçyiğit sözlerine şöyle devam etti: "Bölgemizin büyük baş  hayvan sayıları bir gerçeği gözler önüne sermektedir. Balıkesir ilinde  2008 de 61 bin işletme 442 bin büyük baş hayvan sayısı 2009 da 53 bine düşen hayvancılık  işletme  hayvan sayısı da 456 bine çıkmıştır. 2008 deki et üretimi 30 bin tondur. 2009`daki et üretimi 27 bin tona düşmüştür. AB uyum sürecinde kırsalda bulunan küçük hayvan işletmeleri Polonya örneğinde olduğu gibi yok edilerek hayvancılık sektörü el değiştirilecektir. Bu rakamlar 2010 yılı rakamları yayınlanmadığı için 2008  ve 2009 rakamları ile kıyaslıyorum,  bir yılda 1 ile 10 hayvan sayısı olan işletme  hayvancılığı bırakmıştır. Bunlar resmi rakamlardır son günlerde ülke çapındaki büyük şirketlerin hayvancılıktan vazgeçmesi ise düşündürücüdür. Tarım Bakanımız Mehdi Eker`in   asıl mesleğinin veteriner olduğu da  düşündürücüdür. 2009 Kasım ayı il genel meclisi toplantımızda ki konuşmamda belirtmiştim. Sıfır faizli kredileri damında hayvanı olanlara  verelim, dişi düvesini kestirmesin    şu anda verilen 0 faizli kredi alanların çoğu yurt dışından hayvan getiriyor, ülke kaynaklarımız yurt dışına gidiyor ve 2009 yılında 8  bin hayvan işletmesi de kapanıyor. Bugün itibarı ile Ziraat Bankasında hayvancılık  krediler ikinci bir emre kadarda durduruluyor. İktidarın yanlış politikaları hayvancılık  ve bu meslek ile uğraşan insanları tüketicileri zora soktuğu bir gerçektir. Amerika`da kişi başına et tüketimi 95 kg Avrupa da 65 kg Türkiye`de ise 6,5 kg`dır. Şunu unutmayalım ki dünya tarihinde, `Et yiyen ülkeler, ot yiyen ülkeleri yönetmiştir` diyerek Tarım Bakanı Mehdi Eker`in tarım politikalarına kırmızı kart gösteriyorum şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli