Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kızılkecili Köyü Turizme Açılıyor

Kızılkecili Köyü Turizme Açılıyor

Balıkesirin Edremit ilçesinin en yeşil ve su zengini bölgesi olan Kızılkeçili Köyü, artık turizmden daha fazla istifade etmek istiyor.

Balıkesir`in Edremit ilçesinin en yeşil ve su zengini bölgesi olan Kızılkeçili Köyü, artık turizmden daha fazla istifade etmek istiyor.
Kızılkeçili Köyü Muhtarı Ali Deveci, "Köyümüzde Lüks Butik Otel açılıyor ve köyde Ev Pansiyonculuğunu teşvik için özel proje uyguluyoruz" dedi.
 Edremit`in en yeşil ve su zengini bölgesi olan ve kuruluşu 1400`lü yıllara dayanan tarihi ve doğal güzelliklerine güvenen Türkiye`nin ilk turizm bölgesi Akçay`a sadece 3 kilometre mesafede Kazdağı eteklerinde kurulan Kızılkeçili Köyü, zeytinciliğin kazandırmadığını belirtip, artık turizmden daha fazla istifade etmek istiyor.
Kızılkeçili Köyü Parkı bölgenin en serin yeri olup, Asırlık Çınarların altında yaz ve yol yorgunluğunuzu atmanın en bulunmaz yeridir. Sizi köye kadar yol boyunca göğe yükselen `Fıstık Çamları ile Zakkum Çiçekleri` sizlere eşlik eder. Köy kadınlarını yerel kültürü sergileyen ürünlerden alabilir, Köylülerin üretimi olan dünyanın en hoş kokulu, doğal ve sızma zeytinyağı ile Zeytinini burada bulabilirsiniz.
"EV PANSİYONCULUĞU İLE TURİZMİ TEŞVİK EDİYORUZ"
Emekli eğitimci olan Kızılkeçili Köyü Muhtarı Ali Deveci, "Kızılkeçili Köyünün ilk halkı Ödemiş taraflarından 600 yıl önce gelip buraya yerleşmiştir. Keçi boylarına göre ayrılan Türklerin `Kayı Boyu`nun, Kızılkeçili Boyundan oluşan Köyümüzde Lüks Butik Otel açılıyor ve köyde Ev Pansiyonculuğunu teşvik için özel proje uyguluyoruz. 1000 hane 4 Bini geçen nüfusu ile Balıkesir`in 38 beldesinin 27 sinden daha fazla nüfusa sahip olup köyümüzde Alman uyruklularda oturmaktadır. Köyümüzü her yıl ortalama 2,5 ile 3 milyona yakın kişi ziyaret ediyor. Bunlardan konaklama yapanlarda oluyor. Köyde turizm tam anlamı ile gelişmiş değildir ama bunu kısa sürede bunu aşacağız. Köyde turizmi geliştirmek amacıyla yeni projelerle teşvik ediyoruz" dedi.
"KIZILKECİLİ HEP KÖY KALMAK İSTEDİ, MAHALLE OLUVERDİ"
Yıllardır belde belediyesi olmayıp orijinal bir köy yaşantısına sadık kaldıklarını ve yaşam şekillerini değiştirmemek için köy halkına belediye olmayı hep geri çevirdi ama 3 yanımız belediyeler ile çevrildiği bilgisini veren Muhtarı Ali Deveci, "Kadere bakın ki Balıkesir Büyükşehir olunca beldelerde köylerde bir anda Edremit`in mahalleleri oluverdi. Büyükşehir Yasası köyleri zora soktu. Yatırım yapılamıyor. Etrafımızdaki Güre Belediyesi, Zeytinli Belediyesi ve Akçay Belediyesi gibi bizde mahalleye dönüştük.
"ANIT ÇINAR, KIZILKEÇİLİ KÖYÜNÜN SİMGESİ"
Ziyaretçilerin çoğu 855 yaşını geçen 9 asırlık `Kızılkeçili Köyü Anıt Çınar`ı ile Hasanboğuldu Mesire Yeri ve Sütüven Şelalelerini görmeye gelirken Kazdağının eteğinde bulunan köyümüzün bol oksijen zenginliği ile yeşilliğine büyük ilgi gösterdiklerini vurgulayan Ali Deveci, Anıt Çınarın Bizans dönemi ile Selçuklu ve Osmanlı döneminden sonra Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu görmüştür. 18 yıl önce Anıtlar Kurulunca `Anıt Çınar` olarak tescil edilip koruma altına alınan Orijinal adı Platanus Orientalis`in boyu 30 metre ve 855 yaşını geçen ve çevresi 8 metre 60 santim gelen 9 asırlık `Anıt Çınar` Kızılkeçili köyünün simgesi oldu" dedi.
Köyde 10 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ile bir eczanenin de bulunduğunu açıklayan Deveci, Köyde binlerce yıllık tarihi kalıntıların bulunduğunu ama kazı yapılmadığını açıkladı.
"KÖYDE KONUK, YAZ VE KIŞ SÜREKLİ VAR"
Kızılkeçili Köyündeki Ulu Çınar Ağaçlarının gölgesindeki Kazdağından gelen bol oksijenli serinlik köy kahvehanelerinin bahçeleri yaz ve kış konuklarla dolu olduğunu açıklayan Köy Muhtarı Ali Deveci, köyde artık modern turizm hizmetlerine geçme zamanı olduğunu ve bu nedenle yeni projeleri yaşama geçirmeye başladıklarını açıkladı.
Kızılkeçili Köyünde 17 Kafe ve tesis olduğunu açıklayan Muhtar Ali Deveci, "Asırlık tarihi çınarların yer aldığı Çağlayan Gazinosu yanı sıra Kızılkeçili Çayında 6 tane daha mesire yeri olan gazino var. Yaz kış açık olan 2 lokanta ve bir pideci, 2 kasap, 4 market yanında Perşembe günleri de Köy Pazar büyük ilgi görüyor, Kızılkeçili Köyü pazarına Güre, Akçay ve Zeytinli beldeleri yanı sıra çevre köylerden de alışverişe geliniyor.
Muhtar Deveci, Herkesin tatillerinde köye bir kez uğramalarını ve köyün doğal güzellikleri yanında, doğal lezzetlerini de tatmalarını istedi.
"TÜRKİYE`NİN İLK KOOPERATİF ORTAKLARINDANIZ"                   
Edremit`in en zengin köyleri arasında bulunan Genç Türkiye Cumhuriyetinde 1934 yılında Atatürk`ün Edremit`i ziyaretinde özel isteği üzerine Cumhuriyet`in ilk Kooperatif denemesi ve kuruluşu olan `Şekveren Ilıcası`nın ilk kurucu üyelerinden olduğunu gururla açıklayan Muhtar Deveci, "Cumhuriyetin Kuruluşunun 15. nci yılı 1938`de hizmete giren Şekveren Derman Kaplıcasının ilk ortaklarından idik" dedi.
Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false