Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Kısacık Madenine geçit yok!

Kısacık Madenine geçit yok!

Kaz Dağlılar doğasına sahip çıkma mücadelesi veriyor

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yerel halkın doğa koruma mücadelesine daha aktif katılımını sağlamak amacıyla bir proje yürütüyor. Proje kapsamında, civar köy muhtarlarıyla, önderlerle, STK yöneticileri ve yerel yönetimlerle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Ayvacık Panayırında üç gün boyunca açılan stantta köylüler ve yerel halkla konuşularak bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Küçükkuyu dernek merkezinde ve Güzelköy Köyü´nde birer buluşma düzenlendi. Env.net tarafından desteklenen projenin koordinatörü Olga Durel´in proje hakkında yaptığı açıklamadan sonra, Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, doğa mücadelesinde yerel katılımın öneminden bahsederek, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak yerelde, köylerde çalışmanın önemine inandıklarını, köylüler ve yerli halk olmadan başarıya ulaşılamayacağını söyledi.
?Kaz Dağlılar Doğasına Sahip Çıkıyor? buluşması kapsamındaki seminerlerin ilkini yıllardır Çanakkale Bölgesinde doğa koruma mücadelesine akademisyen olarak destek veren Prof. Dr. Kenan Kaynaş yaptı.
Kaz Dağı´nın havasının, suyunun, toprağının, ormanlarının, tarımsal ürünlerin en büyük değerler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaynaş, bu değerlerin altın madenciliği, termik santraller, tarım ilaçları, yapılaşma gibi tehditlerle karşı karşıya olduğunu anlattı. Kaz Dağı´nın gerçek altının zeytini ve diğer tarımsal ürünleri olduğunu söyleyen Kaynaş, altın
madeninin ekonomik getirileri ile tarımsal gelirlerin ekonomik getirilerini kıyaslayan verileri ile de tarımsal üretimin bölgeye daha fazla gelir getirdiğini kanıtladı.
Seminerin ikinci konuşmacısı Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, Kaz Dağı´na yönelik tehditlerle mücadelede Baro olarak hukuki destek verdiklerini söyledi. Çevre Etki Değerlendirme Kararları ve ruhsatların iptali için 2007 yılından bu yana 47 dava açtıklarını ve davaları kazandıklarını söyleyen Av. Oğuz, Anayasanın 56. maddesi gereğince her vatandaşın doğasını koruma görev ve hakkı olduğunu belirtti. Dava ücretlerinin Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından yatırıldığını söyleyen Oğuz, Kısacık Altın Madeni için de hukuki destek vereceklerini belirtti. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi üyeleri Muhammet Şapçı, Aytekin Er ve Fatma Çalışkan yaptıkları konuşmalarda, örgütlenmenin, bir arada olmanın önemine değinerek, doğa koruma mücadelesinde yerel halkın ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışması gerektiğini vurguladılar. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi olarak Kaz Dağı´nın her bölgesinde olduğu gibi, Ayvacık ve yöresindeki mücadeleye de aktif olarak destek olduklarını ve Kısacık Altın Madenine karşı Güzelköylülerin yanında olacaklarını açıkladılar.
Seminerin son konuşmacısı Buğday Derneği yönetim kurulu üyesi Berkay Atik, bir yandan doğa koruma mücadelesi yürütürken, bir yandan da bölgedeki köylülerin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulması gerektiğini belirtti.
Güzelköy´de gerçekleştirilen buluşma sırasında, Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın ile canlı bağlantı sağlanarak, Yırca´daki termik santrale karşı mücadele deneyimleri hakkında bilgi alındı.
Akın, 6666 zeytin ağaçlarının kesilmesini engelleyemeseler de köylülerinin mücadelesi ve sivil toplum örgütlerinin de desteği sonucunda termik santral ruhsatını iptal ettirdiklerini ve projeden vazgeçilmek zorunda kalındığı söyleyerek, Güzelköylü kadınlara umut verdi. Güzelköylü kadınlar, havalarına, sularına, topraklarına sahip çıkacaklarını, Kazdağı´nı korumak için ellerinden geleni yapacakları sözü verdi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Kısacık Madenine geçit
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli