Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Kırmızı et sektörü S.O.S. veriyor

Kırmızı et sektörü S.O.S. veriyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar ?Kırmızı et sektöründe de tehlike çanları çalmaya başladı? dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar ?Kırmızı et sektöründe de tehlike çanları çalmaya başladı? dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayı üretici market fiyatlarını ve kuraklık, doğal afetler, et ve süt konusunda yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Bazı ürünlerde üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4 katı aştığını vurgulayan Bayraktar, Haziran ayı üretici market fiyatlarındaki değişimle ilgili yaptığı değerlendirmelerin ardından tarım sektörünün gündeminde ilk sıralarda yer alan konulara da değindi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nün verilerine göre ülkemiz son 50 yılın en sıcak Mayıs ayının bu yıl yaşandığına dikkat çeken Bayraktar, ?Doğal olarak bunun sonucunda kuraklığın her şeyi yok eden yakıcı etkisini bütün şiddetiyle görmeye devam ediyoruz. Kuraklıktan en çok etkilenen kesim ise hiç kuşkusuz büyük bir özveriyle tarımsal üretim yapan üreticilerimiz oldu.? dedi.
Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimize devletin destek olmasının elzem bir durum olduğunu belirten Bayraktar, ?Bu anlamda bizler çiftçinin sesi olarak Bakanlığımıza taleplerimizi ilettik? dedi ve şöyle devam etti: Kuraklıktan etkilenen hayvancılık sektörümüzün bu süreçten en az zararla çıkması için büyükbaşta anaç hayvana destek verilmeli, küçükbaşta anaç hayvan başına verilen destek ve arıcılara kovan başına verilen destekler artırılmalıdır.?
Kırmızı et sektöründe de tehlike çanlarının çaldığını kaydeden Bayraktar, ?Üreticilerimiz geçen yıl Haziran ayında 37 lira 74 kuruşa sattığı dana karkasını bu yılın aynı döneminde % 16 artışla 43 lira 81 kuruşa satmıştır. Buna karşılık geçen yıl 1 lira 81 kuruşa aldığı yemi % 62,4 zamla 2 lira 94 kuruşa almak zorunda kalmıştır? bilgisini paylaşarak kırmızı et sektöründe yaşanan gelişmeleri paylaştı: ?Piyasada üreticinin hayvanını değerinde satmak için, Et ve Süt Kurumu´nun (ESK) 33 lira ile 36 lira arasında değişen düşük alım fiyatları piyasayı düzenleyememektedir. ESK, piyasaya etkin müdahale etmeli, alım fiyatlarını artırarak piyasayı düzenleyecek miktarda alım yapmalı, serbest piyasa fiyatlarını 58 lira bandına çekecek müdahalede bulunmalıdır. Ayrıca bu süreçte perakende et fiyatlarını indirmeye yönelik karkas, lop et ve kasaplık hayvan ithalatı yapılmamalıdır.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Kırmızı sektörü veriyor
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı