Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kirazlı Manastır´da ayin var

Kirazlı Manastır´da ayin var

Fener-Rum Patrikhanesi, bu yıl da Erdek Kirazlı Manastırı´nda ayin düzenleyecek.

Fener-Rum Patrikhanesi, bu yıl da Erdek Kirazlı Manastırı´nda ayin düzenleyecek.

Fener-Rum Patriği Bartho-lomeos´un yöneteceği ayine kalabalık bir topluluğun katılması bekleniyor. 23 Ağustos 2015 günü düzenlenecek ayin için Balıkesir Valiliği´nden izin alındı. Kirazlı Manastırı´nda, geçen yıl, yine Bartholomeos´un yönetiminde gerçekleşen ayin, bir saat sürmüştü.

/resimler/2015-8/7/1609079444180.jpg

Ortodoks Hıristiyanları için çok önemli bir yapı olan Kirazlı Manastırı´na (Panagia Theotokos Faneromeni Manastırı), Bandırma-Erdek yolu, Düzler Mahallesi´nden, Kyzikos kalıntılarının yanından girilen yolla ulaşılabiliyor. 1921 yılındaki mübadeleden önce her yıl, Meryem Ana anısına büyük bayramların düzenlendiği manas-tır, Hıristiyanlar için önemli bir ibadethane olarak biliniyor. 

Kapıdağ´ın eskiden köyleri, şimdi Erdek´in mahalleleri olan Yukarı Yapıcı ve Kocaburgaz arasındaki bir yükseklikte bulunup antik dönemde ?Didumus Dağı? diye bilinen dağın eteğindeki manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir kompleks şeklinde yapılmıştı. Duvar tekniğine göre, 18. yüzyıldan, 1923 yılına dek Rumların kullandığı dini bir anıt yapı konumundaki Kirazlı Manastırı, mevcut temeller ve duvar kalıntılarından anlaşıldığına göre, bodrum üzerine iki kat olarak inşa edilmişti. Şu anda, güney duvarı ve absis duvarının bir bölümü ayakta ve yüzeyde bulunan manastıra ait 400 yıl önceki bir fermanda, buradaki keşişlerin, tüm vergileri ödemeyecekleri yazılmıştır. Yakın bir zamana dek bazı ahşap odalarla küçük bir kiliseden oluşan manastır, Kyzikos Metropoliti Konstantions Aleksandrides tarafından, 90 odalı büyük bir manastırla güzel bir kiliseye çevrilerek, içine bir Meryem Ana resmi yerleştirilmiştir. Bu değişiklikle Kapıdağ Yarımadası, ?dini merkez? konumuna gelmiştir. Ancak manastır, bakımsızlık nedeniyle her geçen gün yıpranarak, yok oluyor.

Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Kirazlı Manastır ayin
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli