Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Kiona üreticilerinin imdadına Milletvekili Canbey yetişti

Kiona üreticilerinin imdadına Milletvekili Canbey yetişti

Sındırgı ilçesinde geçen yıl çektiği 10 bin lira krediyle 15 dönüm alanda Kinoa üreten 55 yaşındaki çiftçi Zeliha Şöher´in ürünleri elinde kalınca devreye AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey girdi.

Sındırgı ilçesinde geçen yıl çektiği 10 bin lira krediyle 15 dönüm alanda Kinoa üreten 55 yaşındaki çiftçi Zeliha Şöher´in ürünleri elinde kalınca devreye AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey girdi.
Zeliha Şöher´in ürünlerinin satılması için başlatılan girişimin ardından, Şöher ile birlikte 15 üreticinin daha Kinoasını İstanbul´dan bir firma satın alırken, imzalanan sözleşmeyle bundan sonra bölgede yetiştirilecek ´Astronot yiyeceği´ olarak bilinen Kiona İtalya´ya gidecek.
Tohumun kilosunu 150 liradan satın aldığı Kinoa için ekiminden hasadına büyük çaba harcadığını söyleyen Zeliha Şöher, "Özellikle hasadı çok zor oldu. Çalıştıracak kimseyi bulamadım, ürünü tarladan kaldırmak için 10 gün yaşlı annemle ovada kaldım. Hasattan sonra ürünümüz satılmadı, elimizde kaldı. Allah razı olsun milletvekilimizden, onun sayesinde dün satıldı ürünümüz" diye konuştu.
Muhtar Resul Köksal ?Milletvekilimiz Mustafa Canbey sağ olsun duyarlı bir kişi ve milletvekili olarak bu sorunu duyunca benimle iletişime geçti. 2 tır dolusu 100 ton Kinoayı peşin parayla sattık, sorun ortadan kalktı." dedi.
Milletvekili Canbey ise Türkiye´yi doyuran il olarak bilinen Balıkesir´de üreticiye desteklerinin her zaman devam edeceğini açıkladı.
Canbey, devamında şöyle konuştu: "Kinoa çok fazla bilinmiyor. Zeliha teyze para getireceğini umarak büyük zahmetle bu ürünü ekmiş, hasadını yapmış fakat satamayınca çok üzülmüş. Sonra öğrendik ki köyde birçok kişi bunu ekmiş, yine çevredeki 9 köyde de ekilmiş. Ciddi bir mağduriyet var, bunu nasıl çözebiliriz? diye düşündük. Üç aylık süreçte İstanbul´dan alıcılar bulduk. Ürünlerin analizlerini yaptırdık, yurt dışından alıcılar bulundu. İstanbul´dan bir şirket gelip bu ürünleri köylülerimizden aldı. İlk başta bilinçsiz bir ekim olduğu için fiyat olarak çok fazla kazançları olmadı köylülerimizin. Sonuçta ürünleri alındı çok mutlular çiftçilerimiz. Nakit olarak da paralarını aldılar, bu konuda da bir mağduriyet söz konusu değil."
Canbey, önümüzdeki dönemde de Kinoa bitkisini ekmeye devam edeceklerini ama bu kez İtalyan firmayla yapılan bağlantılar ve imzalanan sözleşme çerçevesinde hareket edileceğini belirterek, "Sözleşme sonrasında kim ne kadar ürün ekecek? ne kadar para alacak? hepsi hesaplanarak bilinçli bir şekilde ürünlerini satmış olacaklar. Sadece Kinoa değil diğer tarım ürünleriyle ilgili de sözleşmeler yapılacak. Kinoanın adını duyup ekmişler, tohumu ne kadar? geliri ne kadar? bunu bilmiyorlar o yüzden çok fazla kar edemediler. Bundan sonra bilinçli ekecekler bu ürünü, hem de para kazanacaklar. Biz de elimizden geldiği kadar onlara yardım etmeye çalışacağız." diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli