Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kentsel Dönüşümde Mahalle Kültürü Korunmalı

Kentsel Dönüşümde Mahalle Kültürü Korunmalı

Kentsel dönüşümün sadece bir mühendislik projesi olmadığını, sosyologların, tarihçilerin, psikologların da bulunduğu sosyal bir proje olduğunu söyleyen Balıkesir İnşaatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayrettin Demirbaş Kentsel dönüşüm eskiyi yık

Kentsel dönüşümün sadece bir mühendislik projesi olmadığını, sosyologların, tarihçilerin, psikologların da bulunduğu sosyal bir proje olduğunu söyleyen Balıkesir İnşaatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayrettin Demirbaş “Kentsel dönüşüm eskiyi yıkıp yenisini yapmak değildir” dedi.
Kentsel dönüşüm uygulanacak bölgelerde halkın bilinçlendirilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Balıkesir inşaatçılar ve Esnaf Sanatkarlar ve Emlakçılar Odası Başkanı Hayrettin Demirbaş Balıkesir’de belediyeler tarafından kentsel dönüşüm uygulaması yapılacak mahalleleri sıraladı.
BAŞKAN DEMİRBAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYOR
Akıncılar Mahallesi, Gümüşçeşme Mahallesi, Ağır Sanayi Bölgesi, Kepsut Caddesi, 1. Gündoğan Mahallesi, 2. Gündoğan Mahallelerinde yapılacak kentsel dönüşümü destek verdiklerini belirten Başkan Demirbaş, “Mahallenin ihtiyaçları, sosyal dokusu, teknik altyapı ihtiyaçları ve tabi ki olmazsa olmaz yeşil alanları ve rekreasyon alanlarıyla bir bütündür. Sadece yeşil alan, sadece sosyal tesis, sadece kültürel tesis alanı yapmakta yetersizdir. Eskinin yıkılmasıyla oluşacak yeni yapılaşma tarzında kesinlikle tüm teknoloji imkanları kullanılarak rüzgar koridoru, güneşlenme süreleri, gölgede kalma durumları, enerji tasarruflu binalar yapılması gereklidir. Kentsel dönüşüm; sadece bir mühendislik projesi değildir. Sosyologların, tarihçilerin, psikologların da bulunduğu sosyal bir projedir” diye konuştu.
MAHALLELİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Büyükşehir olan Balıkesir ilimizin birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve deprem fay hatlarının paftalara mutlaka işlenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Hayrettin Demirbaş sözlerine şöyle devam etti:
“Kentsel dönüşüm uygulanacak bölgelerde halkın bilinçlendirilmesinin de çok önemlidir. Vatandaş ne yapacağı bilmez durumda olup zaman zaman odamıza başvurmaktadır. Gönüllü olarak her türlü desteği vermeye çalışıyoruz, ama yeterli olmuyor. Halkı bilinçlendirmek için mahallelerde yetkili birimlerin sık sık toplantı yapması uygundur. Vatandaşın mağduriyeti engellenmelidir. Uygulama yapılacak mahallelerde kentsel dönüşüm masası oluşturularak da doğru bilgiler verilmek suretiyle mahalle sakinlerine yardımcı olunmalıdır. Fırsatçı kişiler ortaya çıkarak vatandaşı mağdur edebilirler. Yanlış yollara sürükleyebilirler. Uygulama yapılacak alanlarda ilimizi daha yaşanır bir hale getirmek için modern şehircilik anlayışında binalar yapılarak yeşil alanlar, kentsel donatı alanları, kent meydanları oluşturulmalı ve tarihi dokular da korunarak kentimize kazandırılmalıdır.”
ARSA SIKINTISI SÜRÜYOR
Ekonominin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektöründe Balıkesir, son günlerde bir türlü çıkmayan imar planlarından dolayı çok ciddi arsa sıkıntısı yaşadığını dile getiren Demirbaş “Bu durumda arsa fiyatlarının, dolayısıyla da daire fiyatlarının gerçeğinden yüksek rakamlara satılmasına yol açmaktadır. Hal böyle olunca ciddi bir sektör olan emlakçı esnafımızın da iş yapamayarak zor günler geçirmesine sebep olmaktadır. Mağduriyete sebep vermemek için yukarıda belirtmiş olduğumuz hususların yetkililer tarafından dikkate alınarak yapılması gerektiğini düşünmekteyim” diye konuştu.
Balıkesir İnşaatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayrettin Demirbaş kısmen de olsa mahalle kültürünün devam ettiği yerinde dönüşümün esas alınması gerektiğini de işaret etti.
Balıkesir Politika



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli