Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

KBB Toplantısında Katı Atık Projesi Konuşuldu

KBB Toplantısında Katı Atık Projesi Konuşuldu

Körfez Belediyeler Birliği (KBB) toplantısında Katı Atık Tesis Projesi görüşüldü.

Körfez Belediyeler Birliği (KBB) toplantısında Katı Atık Tesis Projesi görüşüldü.
KBB toplantısına katılan belediye başkanları, katı atık tesis projesini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yaptığında daha hızlı sonuca ulaşılabilir görüşünü paylaştı.
Katı atıkların bertarafının, geri dönüşümüne yönelik işletmelerin kurulması, kurdurulması, işletilmesi ve işlettirilmesi sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesine, atıkların aktarma istasyonuna kadar toplanması ve taşınmasının ilçe belediyelerin sorumluğunda olmasının doğru olmadığını dile getiren belediye başkanları, projenin tamamının Büyükşehir tarafından yapılmasının sonuca daha çabuk ulaşılmasında etkili olacağını açıkladılar.
Toplantıda konuşan ve İspanya’da incelediği bir tesis hakkında bilgi veren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bu proje gerçekleştiğinde büyük bir iş yapmış olduğu gibi, birlik ve beraberlik içinde bunu başlatanlara minnet duyarız. İnşallah sonucunu da hep beraber alırız” diye konuştu.
Körfez Belediyeler Birliği Başkanı aynı zamanda Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, ‘Bu projenin hayata geçmesiyle körfezin geleceği kurtulmuş olur. Bir an önce bitirilerek hayata geçirilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.
Burhaniye Belediyesi meclis salonunda düzenlenen toplantıda yapılan sunumda, projenin amacı, teknik, sosyal, idari ve mali altyapının geliştirilmesiyle Avrupa Birliği üye ülkelerinde uygulanan sistemlere benzeyen bütüncül bir atık yönetim sisteminin oluşturulması anlatıldı.
Projenin 6 bileşeninin olduğu açıklandı
Burhaniye`nin Çallı Köyüne yapılacak olan Entegre Katı Atık Tesisleri için Çevre Mühendisi Sinem Erdoğdu katılımcılara proje hakkında yaptığı sunumda projenin bileşenlerimi şu şekilde anlattı:
“Mevcut çöplüklerin rehabilite edilmesi ve 30 yıl boyunca bu alanların takibi, Tüm Körfez`e hizmet edecek tek bir entegre katı atık tesisi kurulması (tesis içerisinde pilot kompost ünitesi, farklı atıklar için iki tür düzenli depolama tesisi, bir geri dönüşüm tesisi ve çöp sızıntı suyu arıtma tesisi vardır. Biri Edremit, diğeri Gömeç mevcut çöp alanlarının olduğu mevkilerde olmak üzere iki "atık aktarma istasyonu" kurulması. Biri Edremit, diğer Ayvalık`ta olmak üzere iki "atık getirme merkezi" kurulması, tüm ilçelerin farklı türde atıkları toplama/taşıma ihtiyacını karşılayacak sayıda konteynır ve çöp toplama kamyonunun temin edilmesi. Bu bileşenleri gerçekleştirmek için inşaat, tedarik ve hizmet alım olmak üzere üç ihale gerçekleştirilecektir. Bu ihalelerin şartnameleri 2012-2014 yılları arasında hayata geçirdiğimiz proje ile hazırlanmıştır ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na sunulmuştur-sunulmaktadır. 30 yıl ömürlü planlanan projeye dair yukarıda bahsedilen 5 maddenin yatırım maliyetlerinin bir kısmı % 80’e kadar çıkabilir, uygun görülürse AB tarafından karşılanacaktır. Projenin 2017’de hayata geçmesi öngörülmüştür.”
Proje Yükümlülüklerini de anlatan Çevre Mühendisi Sinem Erdoğdu, şu bilgileri verdi: “Katı atıkların bertarafı, geri dönüşümüne yönelik işletmelerin kurulması, kurdurulması, işletilmesi ve işlettirilmesi sorumluluğu büyükşehir belediyesine aittir. Atıkların aktarma istasyonuna kadar toplanması ve taşınması ilçe belediyelerin sorumluğundadır. Aktarma istasyonu yapımı ve/veya işletmesi sorumluluğunu genellikle büyükşehirler üstlenmektedir ancak AB modelinde ilçelerin/birliklerin de bu sorumluluğu üstlenebildiğini görüyoruz. Bu bağlamda projenin bir kısım desteğinin muhatabı büyükşehir iken bir kısım desteğinin muhatabı ise ilçe belediyeleridir.”
Körfez Belediyeler ve Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal’ın başkanlık ettiği toplantıya, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan ve birlik encümen üyesi belediye meclis üyeleri katıldı.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false