Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Kazak asıllı vatandaşımız Atatürk büstündeki yazıları yeniledi

Kazak asıllı vatandaşımız Atatürk büstündeki yazıları yeniledi

Türkiye´de son kalan Kazak olarak bilinen Atatürk sevdalısı Valode Değirmenci (80) 1991 yılında Bandırma 17 Eylül İlkokulu´na hediye ettiği Atatürk büstündeki kararan yazıları yeniledi.

Türkiye´de son kalan Kazak olarak bilinen Atatürk sevdalısı Valode Değirmenci (80) 1991 yılında Bandırma 17 Eylül İlkokulu´na hediye ettiği Atatürk büstündeki kararan yazıları yeniledi.
Rusya´dan zorunlu göçe tabi tutulan Rus Kazakları, 1740´lı yıllarda Anadolu´ya göç etti. Bazıları Kars ve Beyşehir civarına, bazıları Balıkesir´in Manyas İlçesi ?Kazaklar Köyü ?olarak bilinen Kocagöl Köyü´ne yerleştiler. 277 yıl mutlu bir hayat süren Kazaklar 1962 yılında bin kişiden bir kısmı Kanada´ya bir kısmı da Rusya´ya göç etti. Ancak bir aile hariç.
Valode Değirmenci ve eşi Anna. Hatta; hem kendi annesi, babası, babaannesi, yedi kardeşi ile eşinin annesi, babası, babaannesi ve 3 kardeşi bile göç edenler arasındaydı. Ama Valode Değirmenci´nin Atatürk´e olan hayranlığı göç etme arzusunun önüne geçmişti.
Bu nedenle ?Son Kazak? Valode Değirmenci ve eşi Anna köylerinde kaldılar. Türkiye´de kalan tek Kazak aileydi. Hem Kocagöl hemde Bandırma´da ikamet ediyorlar.
Peki, Değirmenci ailesi neden göç etmemişti?
Değirmenci bu soruyu şöyle yanıtladı: ?Bu ülkeyi seviyordum, seviyorum. Mustafa Kemal Atatürk´ün hayranıyım, Atatürk´ü tanıdıkça sevgim bir kat daha artıyordu. Atatürk Türkiye´si beni etkilemişti. Bu sevgi bu hayranlık beni bu topraklarda kalmamın en büyük nedeniydi. Atatürk rozetini yakamdan hiç çıkarmadım.?
Daha önce de Kocağöl Köyü´ndeki ilkokul ile Kars´ın Arpaçay İlçesi´ndeki bir liseye Atatürk büstü hediye ettiğini belirten, Atatürk hayranı ?Son Kazak? Valode Değirmenci, 1991 yılında torunum Başak´ın okuduğu Bandırma´daki 17 Eylül İlköğretim Okulu´nda Atatürk büstü olmadığını fark ettim. Okul idaresi isteğime olumlu cevap verince Bursa´dan getirttim. ?Hayatta en hakiki mürşit ilimdir´ yazan yazıların harflerini metalden kendi el emeğimle yapıp mermer kaideye monte ettim ve 23 Nisan 1991 yılında okula hediye etmiştim? diye konuştu.
Bugün ise zaman içinde hava şartları nedeniyle yazıların karardığını gören Değirmenci, kaidedeki yazıları temizlik maddeleriyle pırıl pırıl temizledi. Temizlik için gerekli malzemeleri yanına alan Değirmenci okul müdürü Nuray Dilber´den kaidedeki kararan metal yazıların temizliği için izin istedi. Gerekli iznin verilmesi ardından kararan metal yazıları temizleyen Atatürk hayranı Valode Değirmenci, ?Ne yapsak Mustafa Kemal Atatürk´ün hakkını ödeyemeyiz?diye konuştu. Haber: Erdem Özcan



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli