Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kaz dağının enkaz dağına dönüşmesine izin verilmeyecek

Kaz dağının enkaz dağına dönüşmesine izin verilmeyecek

Kaz Dağı ve Madra Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Kazdağlarının enkaz dağlarına dönüşmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Kaz Dağı ve Madra Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Kazdağlarının enkaz dağlarına dönüşmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.
Kaz Dağı ve Madra Belediyeler Birliği tarafından 22 Mart Dünya Su Günü dolayısı ile Edremit´in Kızılkeçili Mahallesi´nde ?Dünya Su Gününde Kazdağları ve Madra Dağı´nın Geleceği? konulu panel düzenlendi.
Kaz Dağı ve Madra Belediyeler Birliği tarafından 22 Mart Dünya Su Günü dolayısı ile Kızılkeçili Mahallesi´nde düzenlenen ?Dünya Su Gününde Kazdağları ve Madra Dağı´nın Geleceği? konulu panele El ele Hareketi ve İZÇEP Sözcüsü Merih Yücel ile Edremit Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Tunçer konuşmacı olarak katıldı.
Kaz Dağı ve Madra Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, birliğin çalışmaları ile ilgili bilgi verip, ?Çıkarılan yönetmeliklerle maalesef suyun ticari şirketlere peşkeş çekilmesinin önü açılmış oldu. Bugün itibari ile Türkiye´de 1595 adet Hidro Elektrik Santrali yapılması planlanıyor. Bunların bir kısmı yapılıyor, bir kısmı ise Artvin örneğinde olduğu gibi büyük bir direniş ile karşılanıyor. Elbette ki biz sivil toplum örgütleri ve kurumlar olarak sanayileşmeye, kalkınmaya, gelişmeye karşı değiliz. Ama ülkemizde bazı şeyler yapılırken maalesef doğa katliamı yapılıyor. Varlıklarımız tüketiliyor. Yoksa tekniğine uygun, akıllıca yapılan üretim tesislerine karşı değiliz. Türkiye´de kar sağlamak için ne yazık ki çok ilkelce yapılıyor. Bu nedenle karşı çıkıyoruz. 2014 Kasım ayında soru önergesine Orman Bakanı´nın verdiği cevapta Balıkesir´de Kazdağları ve Madra Dağı´nda 8 adet HES yapılacağı açıklanıyor. Bu HES´den bir tanesi de Kızılkeçili Çayımızda planlanıyor. O yüzden bugün burada bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yapılacak HES ile özel bir şirket zengin edilecek. Kullandığımız suyu para ile temin eder hale geleceğiz ve ayrıca doğa katledilecek. O nedenle direnmek zorundayız. Önemli bir direnç olursa geri adım atabiliyorlar. Dirençlerimizi çoğaltmak, birleştirmek ve çoğaltmak zorundayız. Kazdağları´nın enkaz dağlarına dönüşmesine izin vermeyeceğiz? dedi.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ise tarihsel ve kültürel zenginliğimiz olan bu toprakların en korunaklı şekilde gelecek nesillere bırakılabilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
El ele Hareketi ve İZÇEP Sözcüsü Merih Yücel´de yaptığı konuşmada yaşanacak doğa katliamına ortaya çıkacak tahribatın yaratacağı tehlikeye dikkat çekti. Konuşmaların ardından HEP planları arasında geçen Kızılkeçili Çayı güzergahına doğa yürüyüşü yapıldı.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false