Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 267 bin

Kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 267 bin

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesini yanıtladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesini yanıtladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köyden kente artan göç sorununu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Ömer Fethi Gürer´in önergesine yanıt veren Bakan Fakıbaba, ülke genelinde ÇKS´ye kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 267 bin 176 olduğunu açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fakıbaba´ya yönelttiği soru önergesinde ülkemizdeki çiftçi sayısını, ÇKS´ye kayıtlı çiftçi sayısını ve TARSİM´e ürünlerine sigorta ettiren çiftçi sayısını sordu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, üreticilerin, tarımsal destekler ve benzeri uygulamalardan faydalanabilmek için kendi istekleriyle ÇKS´ye kayıt yaptırmakta olduğunu ve bu kaydını her yıl güncellemesi gerektiğini belirterek, ?Bu kapsamda Türkiye genelinde Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemi´ne (ÇKS) 2016 yılında kayıt yaptıran çiftçi sayısı 2.267.176´dır? açıklamasında bulundu.
Bakan Fakıbaba, ?TARSİM ile uygulamanın başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden 2017 yılı Kasım ayı itibariyle Türkiye genelinde Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında toplam 8.795.039 adet poliçe düzenlenmiştir? diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, ülkemizde aile tipi işletme sayısının giderek arttığına işaret ederek Hükümetin yanlış tarım politikası, artan girdi maliyetleri ve üreticinin ürününü değerinde satamaması nedeniyle tarım ve hayvancılığın gerilediğini söyledi.
Gürer, ?15 yıl öncesine kadar tarımda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, bugün her şeyi ithal eder duruma gelmiştir? dedi.
Türkiye´de tarımla uğraşan kesimin azalmasının, ciddi manada sorunları beraberinde getirmekte olduğuna değinen Gürer, ?Köyler boşalıyor. Şehirler köylerden göç eden insanlarla dolup taşıyor. Bu durum, sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunları da beraberinde getiriyor? diye konuştu. Ömer Fethi Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemi´ne kayıt olmanın mevsimsel sorunlar dahil hükümet uygulamalarından, krediden yararlanmak içinde olması gereken bir kayıt sistemi olduğunu anımsatıp sisteme dahil olan çiftçi sayısı düşüklüğü ayrıca dikkate değerdir." dedi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli