Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kastri imar planının iptal gerekçesi açıklandı

Kastri imar planının iptal gerekçesi açıklandı

Kastri Bölgesinde, revizyon imar planı 18. madde uygulamasının iptalinin gerekçeli kararı öğrenildi. Balıkesir İdare Mahkeme since, Erdek Belediyesinin Kastri Bölgesinde bulunan taşınmazların İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca parselasyona..

Kastri Bölgesi`nde, revizyon imar planı 18. madde uygulamasının iptalinin gerekçeli kararı öğrenildi.
Balıkesir İdare Mahkeme si`nce, Erdek Belediyesi`nin Kastri Bölgesi`nde bulunan taşınmazların İmar Kanunu`nun 18. maddesi uyarınca parselasyona tabi tutulmasına dair başlatılan uygulamayı iptal eden kararın gerekçesi belli oldu.
Uygulamanın, hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varan mahkeme kararı, Erdek Belediyesi`ne gönderildi. Şimdi, Erdek Belediyesi`nin, mahkeme kararına göre, yeni parselasyon çalışmalarını başlatması bekleniyor.
Mahkemenin iptal kararında şu noktalara dikkat çekildi:
"……… ayrıca, parselasyon işlemleri sonucunda iskana açılan alanlarda imar planı ile öngörülmüş olan park, otopark, yeşil saha ve umumi hizmet alanlarının sağlanması için, düzenlemeye giren kadastro parsellerinin % 40 oranında ki kısmının düzenleme ortaklık payı olarak bedelsiz alınması mümkün ise de, kamu alanlarına ayrılan yerler toplamından kapanan kadastro yolları gibi alanların miktarı düşüldükten sonra kalan miktarın parsel miktarından alınması gerekmektedir.
Kapanan kadastrol yolların belediyeye ait kadastrol parsel olarak düzenleme alanına dahil edilmesi ve belediye adına müstakil ya da hisseli parsel oluşturulması suretiyle şahıs arazilerinden daha fazla oranda düzenleme ortaklık payı alınması mümkün bulunmamaktadır.
Bu durumda, gerek yapılan 18. madde uygulamasına ilişkin dağıtım cetvellerinin incelenmesinden gerekse de, bilirkişi raporu ile ortaya konulan tespitler uyarınca davalı idarenin önceki imar uygulaması sonucu kendi adına yoldan ihdas suretiyle tecil ettirdiği parsellerin geri dönüşümünü yapmayıp yeni uygulamaya belediye parseli olarak dahil etmesi ve Değerlendirme Ortaklık Payı (DOP) kesildikten sonra imar parsellerine hissedar olarak girmiş olduğu hususu dikkate alındığında bu uygulamanın şahıs arazilerinden daha fazla kesinti yapılmasına neden olacağından dava konusu parselasyon uygulamasında bu yönleriyle hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."
Öte yandan, Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Çinur, Balıkesir İdare Mahkemesi`nin Kastri Bölgesi`ndeki 18. madde parselasyon uygulamasını iptal etmeden önce Erdek Belediyesi`nin dört encümen kararı ile 15 parseli sattığını açıkladı.
Çinur, "satılan parsellerin ortaya nasıl çıktığı" sorusunu şu şekilde yanıtladı:
"Erdek Belediyesi, Kastri Bölgesi`nde İmar Kanunu`nun 18. maddesini uygularken, eski kadastrol yollar ile mevcut Bandırma-Erdek Karayolu da bunun içinde olmak üzere, bu bölgede ne kadar kadastrol yol varsa, hepsini 18. madde kapsamında hamurlaşma yaparken bütün bu yolların yüzölçümleri kadar kısımlarını, Erdek Belediyesi kendi adına tahsis etmiş. Yasalara göre böyle bir uygulama olamaz. 18. madde uygulamasında, vatandaştan yaptığı kesinti kadar (yol-park-otopark gibi yerlere) yapılacak % 35`lik kesinti Erdek Belediyesi`ne yazılan yerlerden (kadastrol yollar) yapılmıştır. Sonra da, bu parseller kimler tarafından satın alınacaksa, onların parsellerine belediye hissesi olarak hisse yazılmış. Bir kısım parseller de (en güzel yerler), belediye müstakil parseli olarak çıkarılmıştır. Bu şekilde satılan 15 parsel bulunmaktadır. Bu satışlardan belediye 2 milyon 755 bin 393 lira 40 kuruş gelir elde etmiştir. Mesela, 770 ada, 10 parsel 1867 M2 müstakil çok güzel bir parsel Kılkışlı Meşrubat Tekel Mamül. Gıda Mad. İnş. Turizm İşl. San. Ve Tic. Ltd. Şti`ne 353 bin 430 liraya satıldığı gibi. Balıkesir İdare Mahkemesi`nin 18. madde uygulamasını iptal etme nedeni olarak, belediyenin kadastrol yolları kendine yazdırarak haksız mal edinmesini bozma sebebi olarak belirtmiştir."
Çinur, "bundan sonra ne olacak?" sorusuna da,  şu yanıtı verdi:
"Belediyeden bu tarz uygulama ile hisse ve parsel satın alanların durumunu yargı çözecek. Proje müellifi, Yeni Hedef Harita Şehircilik İnş. Tic. Ltd. Şti. bizim işimizden vazgeçip bırakmadığı sürece, Erdek Belediyesi olarak bu şirkete uygulamayı yaptırmak zorundayız. Ancak, vatandaşlardan aldığımız bazı duyumlar, bizi bu noktada söz konusu şirketten vazgeçmeye yöneltmektedir. İkinci alternatif olarak, yeniden ihale yapmak suretiyle ihaleyi kazanacak şirkete, 18. madde uygulaması işini vermektir. Bu bölgenin 18. madde uygulama işi muhammen bedelinin 750 bin lira ile 1 milyon lira arasında bir rakam olacağı tahmin ediyoruz."
Haber: Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli