Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Karşılıklı açıklamalar devam ediyor

Karşılıklı açıklamalar devam ediyor

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin, eski ve yeni yönetim kurulu başkanlarının birbirlerine karşı yaptıkları açıklamaları sürüyor.

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin, eski ve yeni yönetim kurulu başkanlarının birbirlerine karşı yaptıkları açıklamaları sürüyor.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi eski yönetim kurulu başkanı Recep Eren ile Marmarabirlik eski genel müdür yardımcısı Abdullah Şenol`un, Erdek zeytin kooperatifinin şimdiki yöneticilerine yönelik yaptıkları açıklamanın gazetemizin geçtiğimiz hafta sayısında yayınlanması yankı uyandırdı.
"Zeytincinin iki duayeninden, Taviloğlu yorumu…" başlıklı haberin gazetemizde yayınlanmasını takiben, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüştaş, kendi yönetimini hedef aldığını iddia ettiği habere karşılık, yazılı açıklamayla cevap verdi.
"Zeytincinin iki duayeninden, Taviloğlu yorumu" manşetli, kooperatif yönetimini hedef alan bir haber üzerine açıklama yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Gümüştaş, "biz hiç kimse ile polemiğe girmedik, hiç kimseyi de suçlamadık. Daha önceki basın açıklamamızda, `Sayın Genel Başkanımız Marmarabirlik sorunları ile uğraşırken kendi bölgesinde, arkasından entrikalar döndürülmeye çalışılıp normal Mali Genel Kurul toplantısında bile camia içinden çalışanlarca haksız ve insafsızca eleştiri yağmuruna tutulmuş, yine camia içinden omuz omuza mücadele ettiği kişiler tarafından arkadan vurulmuştur. 
Çünkü bu arkadaşların Mudanya delegesi ve Marmarabirlik başkanlık adayı ile kirli pazarlıklar yaptıkları duyumları vardır.` şeklinde bir açıklama yaptık. Kimseyi ismen suçlamadık, kimseyi hedefleyerek çamur atmadık. Biz sadece bu açıklamayla özeleştiri yaptık. Ama anlaşılıyor ki zeytincinin iki duayeni Recep Eren ve Abdullah Şenol bu açıklamadan alınmıştır. Bu duayenler elbette ki istedikleri kişilerle görüşebilirler. Hiç kimse de karışamaz. Ama bu açıklamaya neden bu kadar kızdılar? bunu anlamış değiliz. Yine Refi Taviloğlu`nun başkanlıktan ayrılmasının sebebi olarak onları kimse suçlamadı. Taviloğlu, ayrılma olayını basın aracılığıyla defalarca kamu oyuna duyurmuş olmasına rağmen neden gocunuyorlar anlayamadık." dedi.
Gümüştaş yaptığı yazılı açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Erdek Zeytin Kooperatifinin katılımı en yüksek mali Genel Kurulunda alınan kararları eleştirmektedirler . `Kooperatif Yönetimine  dikte edilen bu kongrenin gündemi uyarınca  alınan kararlarda Erdek Kooperatifi ortakları lehine hiçbir karar yoktur` şeklinde açıklama yaparak aslında Genel Kurul`a saygısızlık yapmışlardır. Bu zeytincinin iki duayenine hiç yakışmamıştır. Acaba bu iki duayen bu Genel Kurul`a neden katılmamıştır?  Bu düşüncelerini neden Genel Kurul da dile getirmemişlerdir. Yine bu duayenlerin yardımlaşma fonunun % 2`ye çıktığı şeklindeki açıklamaları ne yazık ki çok acı ve mesnetsizdir. Recep Eren`in Yönetim Kurulu Başkanlığı`nda 15 Eylül 2002 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısının 17. gündem maddesi ile mevcut Marmarabirlik Ortak Yardımlaşma fonuna ilaveten Erdek Ortakları Yardımlaşma Fonu kurulmuş ve bu fona ayrıca % 1 kesinti yapılması karara bağlanmıştır. Yine Eren`in başkanlığında gerçekleşen 2005-2006 Genel Kurul toplantısının 16. maddesiyle "S.S.162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortak üreticileri yardımlaşma fonunda birikmiş ve birikecek olan bedelin Erdek Depo yapımında katkı olarak kullanılması oy birliğiyle kabul edildi." şeklinde karar olmasına rağmen Eren, neden köy köy dolaşıp ortaklarımıza yalan söyleyerek, abartılı rakamlar belirterek imza toplamış, ancak yalanı ortaya çıkacak diye de Mali Genel Kurula katılmaya cesaret edememiştir. 2005-2006 Genel Kurulunda , o dönem Genel Müdür Yardımcısı olan Abdullah Şenol`da bulunmuştur.
Sayın Eren ve Şenol`da bilir ki, alt zeytin alma konusu tamamen Marmarabirlik üst yönetiminin yetkisindedir. Bu konu ile ilgili olarak Erdek Kooperatifine yaptıkları insafsız bir eleştiridir. Zeytinyağı fabrikasının Marmarabirlik tesis fonu veya yardımlaşma fonundan karşılanması gerektiğini belirtmişlerdir. Ancak bölgemize Marmarabirlik, % 50`si Dünya Bankası kredisi ile Erdek İlçesi Gedeve Mevkiinde toplam yatırım maliyeti 9 trilyon olan 8000 tonluk modern bir zeytin deposu yaptırmıştır. Ayrıca 1999 depreminde ağır hasar gören 2 katlı 7 no` lu depo yıkılarak yerine tuz ve malzeme deposu, toplantılar için kullanılan boş alanı içeren kapalı alan ile mevcut havuzların köklü onarımı yapılmış hali ile modern bir bina inşa edilmiş olup 2006-2007 yılı fiyatlarıyla maliyeti 1,5 trilyon tutan bir yatırımdır. Ayrıca bugünlerde yeni depolama alanında yapılması planlanan salamura atıksu arıtma tesisi için de Marmarabirlik tesis fonunda yaklaşık 500 milyar TL`lik bir kaynak aktarılacaktır. Marmarabirlik tesis fonundan Erdek Kooperatifi ile ilgi yatırımlara ayrılmış bu kaynaklar dışında orta dönemde başkaca bir yatırım planlaması yapılmayacağı da açıkça görülmektedir. Öte yandan şunu özellikle belirtmek isteriz ki, fondan alınmış olan bütün gayrimenkuller kooperatifimizin aktifindedir. Hiçbir yere hibe edilmemiştir ve Eren`in başkanlığı döneminde alınan bu gayrimenkullerin üzerine Genel Kurulumuzun aldığı karar gereği önümüzdeki günlerde Zeytinyağı Fabrikası yapımına başlanacaktır. Kendisine de Erdek Ortakları Yardımlaşma Fonu`nu kurduğu için ve bu gayrimenkullerin alımında emeği geçtiği için teşekkür ederiz."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false