Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Karlı ve buzlu havada yürümeye dikkat

Karlı ve buzlu havada yürümeye dikkat

?Havalarda düşmelere bağlı sakatlanmalara dikkat?

Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yunus Uysal, buzlu havalarda düşmelere bağlı sakatlanmalardan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yunus Uysal, içinde bulunduğumuz günlerde yaşanan düşmelere bağlı sakatlanmalara dikkat çekti.
Düşmelerde ilk müdahalenin önemli olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yunus Uysal, ?Ödemin önlenmesi için sakatlanan uzvun yüksekte tutularak soğuk uygulama yapılmalı. Bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Kırık durumunda ise profesyonel bakım gereklidir? dedi.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yunus Uysal, karlı havalarda kullanılan ayakkabıların düz ve kaymayı önleyici dişler bulunan lastik ya da kauçuk tabanlı olması gerektiğini söyledi.
Uysal, ?Öncelikle yürürken ellerinizi cebinize sokmayın. Çünkü bu şekilde sendeleme durumunda dengenizi kuramazsınız ve tutunarak kendinizi koruma şansınız kalmaz. Ellerinizi ısıtmak için cebinize sokmak yerine eldiven kullanın. Ayrıca kaygan zeminde yürürken elinizde torba ya da çanta gibi şeyler taşımayın. Çünkü bunlar hem dengede durmanızı güçleştirir hem de düşerken kendinizi kollamanıza engel olur. Mümkün olduğunca yokuş aşağı veya yukarı yürümekten kaçının. Gerekirse mesafeyi uzatarak daha az eğimli yolları kullanmaya çalışın. İleri yaştaki vatandaşlarımızın da dışarı yalnız çıkmamalarını tavsiye ederim. Çünkü ileri yaşlarda denge kurmak zorlaşıyor ve düşmek kolaylaşıyor. Ayrıca düşmeler sonucunda kemik erimesi nedeniyle kırık oluşma ihtimali de daha fazla oluyor. Mutlaka önünüze bakarak, buzlu alanları tespit ederek ve bir sonraki adımı düşünerek hareket edin? dedi.
Uysal, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Şekil bozukluğuna neden olacak kadar açılanma olmadıysa kırık olduğunu dışarıdan bakarak anlamak çok zor. Ancak radyolojik tetkikle ve bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı görüşü ile tanı kesinleşebilir. Üstüne basıp yürüyebiliyorsanız veya çok ağrı yoksa kırık olmadığı anlayışı yanlıştır. Çünkü herkesin ağrı eşiği çok farklıdır. Bu algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Alışılagelmişin dışında bir ağrı varsa, bu ağrı her zamankinden daha uzun sürüyorsa, üzerine basmakla veya uzvu oynatmakla ağrı şikayeti artıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Zaman zaman çekilen röntgenlerde bazı kırıklar fark edilemeyebilir. Bu durumda ağrı inatçı şekilde devam ediyorsa bir hafta içinde yeniden röntgen çekilmesinde fayda vardır. Tetkiklerde kırık tespit edilmesi durumunda ise doktorunuzun önerilerine uyun.?
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli