Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kararmayan zeytine çizik zeytin formulü

Kararmayan zeytine çizik zeytin formulü

Erdekli zeytin üreticileri, kararmayan su tipi yeşil zeytinleri, çizik zeytin üretiminde kullanarak değerlendiriyor.

Erdek`li zeytin üreticileri, kararmayan su tipi yeşil zeytinleri, çizik zeytin üretiminde kullanarak değerlendiriyor.
Birçok müstahsilin yaptığı gibi, bahçesinden topladığı su tipi yeşil zeytinlerden, `çizik yeşil zeytin` imal eden Erdek`li müstahsillerden Bülent Özgü, kararmayan su tipi zeytinlerin, amatör olarak çizik zeytin üretiminde kullanılmasının, son yıllarda ilçe genelinde çok yaygın amatör bir zeytin üretimi olarak tanımladı.
Son yıllarda değişen iklim koşullarından dolayı, zeytin hasat dönemi sonuna gelinmesine rağmen ağaçta kararmayan su tipi yeşil zeytinlerin, çizik zeytin şeklinde imal edilip değerlendirildiğine dikkat çeken Özgü, bu senenin yeşil çizik zeytininin Mart ayında sofralara konulacağını duyurdu.
Sofralık su tipi yeşil zeytin nasıl imal edilir? sorumuzu yanıtlayan zeytin üreticisi Bülent Özgü, çizik yeşil zeytinin tatlandırılması için şu tarifi verdi:
"Kullanacağın salamura suyu klorlu olmasın. Suyu bir kapta 2, 3 gün dinlendir, kullanacağın tuz kaya tuzu olsun veya içinde iyot olmasın. Ağacında kararmayan su tipi yeşil zeytinler dalında toplanır. Çürük, küflü ve kurtlular ayıklanır, çöpleri koparılır iyice yıkanır ve yeşil zeytini çekirdeğine kadar çizen amatör çizik zeytin makinasıyla zeytinler tek tek çizilir.
Çizilen zeytinler, plastik veya cam kaplara doldurulur. Kaplar dolduktan sonra önceden hazırladığımız, 10 litresinde 1 kg 800 gram tuz ve 10 gram limon tozu bulunan salamuralı su, yeşil çizik zeytinlerin doldurulduğu kaplara kapağa yakın bölüme kadar ilave edilir ve kapların kapağı hava almayacak şekilde iyice kapatılır. Bugünlerde yapılan çizik yeşil zeytinlerin acılığı 3 ay sonra giderilir. Mart ayına kadar acılığı gitmiş olan yeşil çizik zeytin kabından, yenmek istenen miktar kadar alınır. Üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır ve afiyetle yenir."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli