Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kapıdağ´ın ?mor soğan?ının ekimleri bitti

Kapıdağ´ın ?mor soğan?ının ekimleri bitti

Erdek´e bağlı Ballıpınar kırsal mahallesindeki ekimler de tamamlandı.

 Erdek´e bağlı Ballıpınar kırsal mahallesindeki ekimler de tamamlandı.
Mor soğan yetiştiricilerinden Mehmet Çetin, mahallenin en önemli geçim kaynağının mor soğan olduğuna işaret ederken, ?Ancak geçen yıl ürünümüzden yeterince para kazanamadık. Aracıların, bizden kilosu bir liraya satın aldıkları soğan, marketlerde beş liraya satıldı? dedi. Girdi fiyatlarının yüksekliğinden de yakınan Çetin, ?Bir çuval gübrenin fiyatı 60-70 liraya yükseldi? diye konuştu.
Ballıpınar´da yaklaşık 300 dönümlük arazide ?balık soğanı? olarak da bilinen ?mor soğan?ın yetiştirildiğine dikkati çeken üreticilerden Ergin Çakır da şunları söyledi:
?25 yıldan beri bu soğanı üretiyorum. Hemen satmaya kalkıldığı takdirde fiyatlar çok düşük oluyor. 

Bu arada resmi ve resmi olmayan satışlar var. Örneğin ben, tüm vergilerimi ödeyerek satış yaparken, bazı kişiler, resmi olmayan satışlara yönelip ucuz fiyatla soğan satınca ürünümüz, hak ettiği fiyatı bulamıyor. Şimdi, Erdek Ticaret Odası´nın girişimleriyle kurulan ?Bereketli Eller Kooperatifi´, geçen yıl ürünümüzün pazarlanması için ?Metro Marketler Zinciri´ ile anlaştı. Bu arada ürünümüze ?coğrafi işaret´ de almak üzere. Bu girişimlerin yararlı olacağına inanıyorum.?
Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, Kapıdağ´da geçen yıl ortalama 450 dekarlık alanda mor soğan ekildiğini belirtirken, şu bilgiyi verdi:
?Geçen yıl ekim yapılan bu alanın 350 dekarlık bölümü Ballıpınar, kalan bölümü ise Ormanlı ve Turan mahallelerindeydi. Geçen yıl, dönüm başına yaklaşık 6 ton olmak üzere 3500 ton civarında verim alınmıştı. Bu yıl da yaklaşık bu verimi bekliyoruz.? Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli