Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Kapıdağ´ın ?mor soğan?ı yok satıyor

Kapıdağ´ın ?mor soğan?ı yok satıyor

Balıkesir´e bağlı Erdek ilçesinin eski köy, yeni kırsal mahallesi konumundaki Ballıpınar´da, mor soğan(balık soğanı) hasadı sürerken, bolluk ve bereket yılı yaşanıyor.

Balıkesir´e bağlı Erdek ilçesinin eski köy, yeni kırsal mahallesi konumundaki Ballıpınar´da, mor soğan(balık soğanı) hasadı sürerken, bolluk ve bereket yılı yaşanıyor.
Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, Erdek sınırları içinde, toplam 550 dekarlık alandaki mor soğanın 300 dekarlık alanında ekim yapan Ballıpınar üreticilerinin yüzlerinin güldüğünü belirtirken, ?2015 yılında, dekar başına 6 ton olmak üzere toplam 3500 ton mor soğan üretimi gerçekleştirilen Ballıpınar´da, hâlen hasadı ve bağlama işlemleri süren soğanımızdan, dekar başına yine 6 ton olmak üzere 3500 ton üretim bekliyoruz? dedi.

?Mor soğan? üreticileri, özellikle İstanbul ve İzmir olmak üzere ülkemizin birçok kentine, bu yıl soğanın kilosunu 1 lira 20 kuruşa sattıklarını belirtirken, şunları söylediler:

?Yetiştirdiğimiz ürünlerin yok satmasından memnunuz. Ancak, asıl parayı aracılar kazanıyor. Bizden, kilosu 1 lira 20 kuruşa alınan soğanımız, büyük kentlerin alışveriş merkezlerinde, kilosu 4-5 liradan satılıyor. Yine de ürünümüzün hiç bozulmadan ve elimizde kalmadan satılmasından mutluluk duyuyoruz.?
Ballıpınar üreticileri, gerçek ?mor soğan?ın yalnız kendi topraklarında yetiştiğine dikkat çekerek, şöyle konuştular:
?Başka yörelerde de, ?kırmızı soğan´ ismi altında üretim yapılıyor. Örneğin, Polatlı´da da üretim var. Ancak gerçek mor soğan, yalnızca bizim, kumlu topraklarımızda, bu ürün için çok elverişli coğrafyada yetişiyor. Bizim soğanımız, bu nedenle diğer yörelere göre daha tatlı, lezzetli ve suludur.?
?Mor soğan? yetiştirmenin yıl boyunca büyük emek gerektirdiğine de dikkat çeken Ballıpınar üreticileri, ?Kapıdağ´daki bu soğanın tohumluklarını Ekim ve Kasım aylarında hazırlıyor, fide dikimlerini ise Şubat ayında yapıyoruz. En büyük sıkıntımız, sulama yetersizliği oluyor. 1983 yılında, Köy Hizmetleri Birliği´nce yapılan sulama kanalları neredeyse tamamen çökerek işlevsiz duruma geldi. Bu nedenle yeni ve çağdaş bir sulama sistemine ihtiyaç duyuyoruz? dediler.
Bu arada, başta Ballıpınar olmak üzere Erdek Kapıdağ´da yetişen ?mor soğan?a ?coğrafi işaret? alma girişiminde de sona yaklaşıldı. Mimar Özlem Sarı´nın başkanlığındaki Erdek Ticaret Odası´nın, Türkiye Patent Kurumu´na başvurusu sonucunda ?coğrafi işaret? konusunda askı süresi dolmak üzere bulunuyor. Sarı, ?Bu işaret alındığında, soğanımız marka durumuna gelecek olup, değeri daha da artacaktır? diye konuştu.
Haber : Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ soğan satıyor
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli