Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Kapıdağ´a yeni proje

Kapıdağ´a yeni proje

Kafaoğlu´nun danışmanı Aydın Özen: ?Bölgenin ruhuna en uygun kent Kyzikos?

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu´nun danışmanı Aydın Özen, Büyükşehir olarak Balıkesir Altınova´dan, Bandırma Kurşunlu arasındaki sahil şeridiyle ilgili yeni kurumsal nitelikli çalışmalar planladıklarını açıkladı.
Ulaştırma Bakanlığı´nın, liman ve hava meydanlarından sorumlu Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcılığı görevinden emekli olduktan sonra eskiden beri tanıdığı Kafaoğlu´nun isteği üzerine kendisiyle çalışmaya başladığını vurgulayan Özen, şunları söyledi:
?Türkiye´de ilk kez, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, ?Kıyı Yapıları Daire Başkanlığı´, meclis kararıyla kuruldu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nde, kıyı işleri ağırlıklı olarak projeler üreteceğim. Türkiye genelinde 8330 kilometrelik sahil şeridimiz var. Balıkesir´in ise Altınova´dan, Bandırma Kurşunlu´ya kadar sahil şeridi bulunuyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz´dan bu yana 550 bin metre karelik yerin kumunu temizledi. Önümüzdeki dönemde, yosunlar dahil tüm sahillerimizi temizleyeceğiz. Muğla, 740 kilometre ile ülkemizin en uzun sahiline sahip ilimiz. Balıkesir´in ise 720 kilometre sahil şeridi bulunuyor. İlimizde ayrıca 23 ada var. Balıkesir´in, Ege ve Marmara´ya kıyıları var.?
ŞEHİR 2023 PROJESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın ?Şehir 2023 Projesi? kapsamında önce pilot olarak Gaziantep, Konya ve Kayseri´nin seçildiğini, daha sonra buna Balıkesir ilini de dahil ettirdiklerini belirten Özen, şu bilgiyi verdi:
?Bu projenin üç ana ayağı var. Yeşil, akıllı, geleneksel-kültürel kentler oluşturmak. Bu nitelikteki kentlerden birini de Erdek´e bağlı Tatlısu Mahallesi´nde yaşama geçirmek istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konuda çalışma yapmak üzere Hacettepe Üniversitesi´ni görevlendirdi. Tatlısu´da oluşturulacak akıllı kent projesi kapsamında, Tatlısu, eski liman kampı ve Tanaşa iskeleleri onarılacak.

Burada en çok 4 katlı yapılar olacak. Proje, Tatlısu Mahallesi merkezinden, eski liman kampı tepesine kadar 874 dönümlük bir alanı kapsayacak.?
KAPIDAĞ´A AYRI BİR PROJE
Kapıdağ´a da ayrı bir proje uygulayacaklarına işaret eden Özen, şöyle konuştu:
?Kapıdağ´ı çok önemsiyoruz. Burada yaptığımız ön incelemelerde, müdahale edilmesi gereken 21 nokta belirledik. Bu arada, deniz teknolojisi alanında 4 milyonluk küçük nüfusuna rağmen Avrupa´dan bile ileri durumda olan Norveç´ten de bir grup uzman, Kapıdağ körfezinde incelemelerde bulundu. Onlarla üniversiteler bazında ortak bir ARGE çalışması yapılabileceğini düşünüyoruz. Kısacası biz, artık, kıyılarımızı, ?Ben yaptım oldu´ sakat anlayışından kurtarmak ve kurumsal yapıya kavuşturmak istiyoruz. Tabii, Kapıdağ projesi birkaç yıl sürecek bütünleşik bir uygulama olacak. Bu bütünleşik proje içinde Bandırma, Erdek ve adalar da yer alacak.?
HAREKET NOKTASI KYZİKOS
Her olaya bir üst bakış açısından bakmak gerektiğine dikkati çekerken, şehirlerin de ruhu bulunması gerektiğinin altını çizen Özen, şöyle konuştu:
?Şehirlerin bir hikayesi ve ruhu vardır. Bu bölgenin ruhuna en yakın kent, Kyzikos´tur. Hatta Bandırma ve Erdek´i de, bu büyük kentin iki mahallesi olarak düşünebiliriz. Büyük kentleşme hareketi, Kyzikos´tan şekillenmelidir. Buna bağlı olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne, Kyzikos yapılanması için 8 bin dönüm alanı kapsayan planlama ve projelendirme yetkisi verdi.?
EYLÜLDE BANDIRMA SEMPOZYUMU
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin, eylül ayı içinde, Bandırma´da, ?Bandırma ve Çevresi? konulu, uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğini belirten Özen, ?Bu alanda uzman olan Prof. Dr. Zekai Mete´nin organizasyonunda gerçekleştirilecek bu sempozyumda çok sayıda bildiri sunulacak. Bunları 43´ü, Kapıdağ kıstağını kapsayacak? dedi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ yeni proje
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli