Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kapıdağ Yeşiline Kavuşuyor

Kapıdağ Yeşiline Kavuşuyor

Köylünün yeni umudu Fıstık Çamı

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, fıstık çamı üretiminin artmasıyla Kapıdağ Yarımadası`nda "Kazan Kazan" döneminin başlayacağını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nca Kapıdağ Yarımadasındaki orman arazilerinde başlatılan fıstık çamı fidanı ekimi devam ediyor.
Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Kapıdağ Yarımadasında fıstık çamı ekimi yapılan alanları inceleyip gelişmeleri yakından izledi.
Zeytin gelirine ilave fıstık çamı köylüyü kalkındırır
Orman ve Su İşleri Bakanlığı`na bağlı personel tarafından Kapıdağ Yarımadasında devam eden fıstık çamı fidanı ekimleri hakkında bilgi veren Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, " Fıstık çamı ekonomik değeri yüksek ormanın değerine değer katan orman ağacıdır. Kapıdağ Yarımadasındaki bozuk orman alanı olan maki ve çalılık yerlerde fıstık çamı ekimi yapıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın görevlendirdiği personelimiz bu önemli konuyu hassasiyetle takip ediyorlar. 2012 yılında gayretli bir çalışma ortaya konularak 834 hektar alanda fıstık çamı fidanı dikildi. Bu konudaki tempomuzu içinde bulunduğumuz yılda arttırmak istiyoruz. Fıstık çamı ekimi çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Köylü fıstık çamı ekilmesini istiyor
Köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından kendilerine fıstık çamı ekim sahalarının arttırılması yönünde çok yoğun talep geldiğini belirten İlçe Kaymakamı Kaygısız, fıstık çamı toplamasını devlete ödedikleri harç karşılığında köylülerimiz yaptığından, vatandaşlarımızın bütçesine ekonomik katkı sağlıyor. Ne kadar fıstık çamı daha fazla ekersek o kadar köy sakinlerimiz ekonomik girdi sağladığı gibi, diğer yandan da ormanlarımız korunmuş olacak. Orman dostu olan köylü vatandaşlarımız ayrıca fıstık çamından gelir elde edince ormanlara gözü gibi bakıyor. Kapıdağ`da "Kazan Kazan" dönemi başlamıştır şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yıllarda Kapıdağ Yarımadasının güneyindeki alanlarda yapılan fıstık çamı ekiminden, iyi sonuç alınması ile köylülerimizin istekleriyle Kuzey bölgesinde ekimlere geçildiğini bildiren Kaygısız, 2012 yılında Ballıpınar, Turan ve Doğanlar Köy hattında ekimler devam etti. Aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sunan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Bilindiği gibi Çam fıstığı, fıstık çamının kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 metreye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi 20 yaşından sonra başlar.
Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli