Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kapıdağ sahilinde midye çiftliği

Kapıdağ sahilinde midye çiftliği

Ülkemizin ilk midye çiftliği, ilçemize bağlı İlhanlar Köyü yakınlarındaki, Beşerler mevkiinde, Balyoz Koyunda kuruldu. Teknik Su Altı Limited Şirketi tarafından, 80 dönümlük su üstü alanında kurulan çiftlikte üretim çalışmaları aralıksız devam.

Ülkemizin ilk midye çiftliği, ilçemize bağlı İlhanlar Köyü yakınlarındaki, "Beşerler" mevkiinde, "Balyoz Koyu"nda kuruldu.
Teknik Su Altı Limited Şirketi tarafından, 80 dönümlük su üstü alanında kurulan çiftlikte üretim çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Şirket ortağı Ümit Küçükçolak, 1993 yılında İstanbul`da kurulan şirketlerinin çalışma alanları içinde kültür balıkçılığı, su altı inşaatları, su altı inşaatlarında profesyonel çizgide kullanılan yabancı ülkelerden gelen araç-gerecin Türkiye mümessilliğinin bulunduğunu, son olarak da ülkemizde ilk kez, canlı, çift kabuklu yumuşakçaların (midye) üretim işine girdiklerini söyledi: "Şirketimiz, 5-6 yıldır önemli bir çalışma ve yatırım yapmıyordu. 2008 yılının Haziran ayı içinde, midye üretim işine yatırım kararı aldık ve bu konuda araştırmalara başladık. Ege Üniversitesi ile işbirliği içinde, çeşitli yerlerdeki deneme üretimlerimiz ve araştırmalarımız sonunda, Marmara Denizi`nde sanayiye yönelik veya evsel atıkların hiç bulunmadığı bu bölgeyi belirledik. Bölgede aynı zamanda, denize karışma olasılığı yüksek bulunan gübre tarımı da yapılmıyor. Böylece, 2009 yılında, Balyoz Koyu`nda, midye üretim çalışmalarını başlattık. Bunun yanı sıra, Erdek`e bağlı Paşaliman Adası`ndaki Paşaliman Köyü`nün kuzeyinde, Paşaliman Köyünde, kıyıdan 1000 metre ileride, deniz üstündeki 110 dönümlük bir bölgede, ikinci midye çiftliği kurma çalışmalarımız da sürüyor. Midye üretimi gerçekleştireceğimiz her iki bölgenin yer teslimini de, 10 yıllık süre için 2009 yılının Ekim ayında yaptığımız protokolle Tarım Bakanlığı`ndan aldık."
Yıllık kapasite hedefi 3500 ton  
Midyenin yetişmesi için gereken sürenin 12-13 ay olduğuna dikkati çeken Küçükçolak, her iki çiftlikleri için denizdeki yatırımlarının bedelinin 4,5 milyon, karadaki arıtma tesisi yatırımının ise 2,5 milyon lirayı bulduğunu, yıllık ciro hedeflerinin 10 milyon lira, yıllık kapasite hedeflerinin ise 3500 ton olduğunu kaydedip şu bilgiyi verdi: "3500 tonluk kapasite hedefimize 2012 yılında ulaşacağımızı düşünüyorum. Bölge insanı ağırlıklı 30-35 kişinin çalışacağı çiftliklerimizden ilk ihracatımızı Mart veya Nisan 2011`de, Yunanistan`ın dışındaki tüm Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Başta İspanya ve Fransa olmak üzere birçok ülkede midye üretimi, ilkel yöntemlerle, sallarda gerçekleştiriliyor. Biz ise en çağdaş yöntem olarak kendimizin bulduğu halatlarda üretimi gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz, Avrupa Birliği ülkelerine yılda 800 bin ton ihracat yapmaktır."
Canlı ve kabuklu satış
Her iki tesislerinde de midye işlemesi gerçekleştirilmeyeceğini, bu nedenle kirlilik ve kokunun söz konusu olmayacağını öne süren Küçükçolak, şöyle konuştu: "Bu çiftliklerimiz, işleme değil, paketleme tesisleridir. Zaten, Tarım Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereğince tesislerimizden yalnızca canlı, çift kabuklu yumuşakça (midye) ihracatı yapılması konusunda izin bulunmaktadır. Zaten, midyenin % 90`ı, yurt dışında, canlı olarak tüketilmekte, balık çiftliklerinde olduğu gibi yem ile beslenmemektedir. Midye planktonlarla, görülmeyecek kadar küçük mikroorganizmalarla beslenen bir deniz canlısıdır. Bu nedenle de, her iki tesisimizin, deniz ve çevre kirliliği yaratması asla söz konusu değildir. Daha önce de belirttiğim gibi, bu tesislerimizde yetişecek midyeleri, canlı ve kabuklu olarak paketleyip, satacağız."
Midye yıllardır yasa dışı üretiliyor
Midyenin, ülkemizde yıllardır yasa dışı şekillerde sağlıksız ortam ve koşullarda toplanıp, menşesiz şekilde satıldığını belirten Küçükçolak, şunları söyledi: "Böylece ilk kez biz, yasalara uygun ve sağlıklı ortam ve koşullarda midye üretimi gerçekleştireceğiz. Zaten midyenin, denizde kirliliği önleyen bir filtre özelliği bulunmaktadır. Midye, aynı zamanda insan sağlığı için son derece önemli bir besindir. Hiç kolesterol içermeyen, ucuz bir besindir. Protein değeri yüksektir. 100 gramlık midyenin protein değeri 26 gram iken 100 gram kuzu etinde 21 gram protein bulunmaktadır. Yine 100 gram midyede hiç yağ bulunmamasına karşılık, aynı miktardaki kuzu etinin yağ oranı 25-26 gramdır."
Bölgeye balık akını oldu 
Midye üretimi yaptıkları, İlhan Köyü yakınlarındaki "Balyoz Koyu"nun yıllardır balıkçıları başta trol olmak üzere yasak avlanmalar gerçekleştirdikleri bir alan olduğuna işaret eden Küçükçolak, "Bu tesisi kurmamızdan sonra balıkçı teknelerinin buraya girememesine paralel olarak denizde balıklar ve karidesin çok arttığını gözlemledik" dedi.
Küçükçolak, kendilerinin, bu konuda yatırım yaparken hiçbir kişi veya kuruluştan danışmanlık hizmeti almadıklarını, ancak aynı alanda bundan sonra yatırım yapmak isteyenlere hiçbir maddi karşılık beklemeksizin danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Haber: Önder Balıkçı

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli