Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kapıdağ Kırmızı Soğanına Marka tescili

Kapıdağ Kırmızı Soğanına Marka tescili

Kırmızı Soğan Coğrafi İşareti ve Marka Çalışması Ortak Protokolü İmzalandı.

Erdek Ticaret Odası (ETO) girişimiyle Kırmızı Soğan isminin Kapıdağ`a ait olması için çalışmalara başlandı.
Erdek`e bağlı Ballıpınar-Ormanlı-Turan ve Doğanlar Köylerinde yetişen ve iç piyasada oldukça rağbet gören Kapıdağ Bölgesinin Kırmızı Soğan`ın tescili için kırmızı soğanın yetiştiği köylerin muhtarlarının huzurunda, ilgili marka tescil kuruluşu ile Erdek Ticaret Odası arasında protokol imzalandı.
Marka tescil işlemlerini ürütecek söz konusu firma yetkili ile Erdek Ticaret Odası arasında yapılan protokolde; Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, Erdek Ticaret Odası Genel Sekreteri Dilek Lap, Erdek Ticaret Odası Meclis Başkanı Haluk Can Turan, Palet Marka Tescil Kuruluşu temsilcisi Hakan Koparan, Çayağzı, Ballıpınar, Ormanlı Köyü muhtarları ile Ballıpınar halkı soğan yetiştiricilerin hazır bulundu.
Protokolün imzalanması sonrası konu hakkında bilgi veren ETO Başkanı Özlem Sarı, Erdek Ticaret Odası olarak köy halkına Kapıdağ Kırmızı Soğanına sahip çıkma sözü verdi.
Erdek Ticaret Odası olarak Kapıdağ Köylerinde yetişen kırmızı soğana sahip çıkmaya karar verdiklerini söyleyen Sarı, "Marka tescili yapmak için bugün sizlerin huzurun da bu protokole imza atacağız. Biz bu yola girdik ve artık bu işi sonuna kadar takip edeceğiz.
Biz eğer Kapıdağ Soğanına marka tescili aldığımız takdirde, bugün sizlerin 50 kuruşa 75 kuruşa sattığınız soğan marka tescili ile beraber 2 liradan 3 liradan satılacak. Sizin soğanınızı Kapıdağ Soğanı adıyla kimse satamayacak" dedi. 
Sizlere 1 lira harcatmadan Erdek Ticaret Odası olarak bu işi biz üstlendik yapacağız ve soğanımızın adını dünyaya duyuracağız. Kapıdağ`ın bilinen ancak hiçbir güvencesi olmayan soğanını böylece güvence altına alarak bölgemizde tarımsal anlamda çok önemli bir yere sahip olan soğanın gerçek değerini kazanmasını sağlayacağız diye konuşan Sarı, marka tescilinin üreticilere bir takım zorunluluklarda getirdiğini ifade etti.
Sarı, "Marka tescilinden sonra eğer kaliteli ürün yetiştirip ismimizi dünyaya duyurmak istiyorsak siz üreticiler olarak kalibrasyon yapmanız gerekecek. Yani soğanın belli bir ölçüsü olması gerekecek. Bunun içinde bazı ekipmanlar olması gerekiyor. İşte biz ETO olarak bu aletleri de Güney Marmara Kalkınma Ajansı`na (GMKA) hibe destek projesi sunarak karşılayacağız" diyerek sözlerini tamamladı.
Marka Tescil Kuruluşu temsilcisi Hakan Koparan ise yaptığı konuşmada köylülere kendi soğanlarına sahip çıkmalarını istedi. Koparan "biz 14 16 ay arası bir çalışmayla Patent Enstitüsüne başvuruda bulunarak bu kapıdağ soğanını markalaştıracağız. Ancak sizlerde kendi malınıza sahip çıkmanız gerekiyor. Karacebey`den veya başka bir yerden getirdiğiniz soğanı burada Kapıdağ soğanı olarak satmamanız lazım. Ürününüz az olabilir. Ancak dünyanın neresine giderseniz gidin az olan şey daha değerlidir. Bunun bir çok somut örneğini ben yaşadım. Sizin soğanınıza coğarafi işaret konularak marka tescili yapıldığında yurt içi Pazar bir yana uluslar arası pazarlara da gitmesinde ben yardımcı olacağım. Her pazarda yerimizi alacağız. İsmimizi tüm dünya duyacak."dedi.
Konuşmaların ardından üretici köylüler adına Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı ve Marka Tescil Kuruluşu Palet adına ise temsilci Hakan Koparan protokole imza atarak coğarafi işaret marka tescil işlemleri resmen başlamış oldu.
Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, marka tescilleri için sırada birçok projelerinin olduklarını vurgularken patent alma işinin sadece Kapıdağ Soğanı ile sınırlı olmadığını dile getirdi.
Haber : Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli