Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Kapatılacak beldelerin sorunları mecliste

Kapatılacak beldelerin sorunları mecliste

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 6360 Sayılı Kanun çerçevesinde, yeni kurulacak Büyükşehir belediyelerinde kapatılacak olan beldelerin

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 6360 Sayılı Kanun çerçevesinde, yeni kurulacak Büyükşehir belediyelerinde kapatılacak olan beldelerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
Akova, kapatılacak beldelerin yazın geçici işçi alamaması, borçlarını kapatmak için taşınmaz satamaması, bazı beldelere ayrımcılık yapılması, beldelerin yazın artan nüfusun hizmet talebini karşılamakta zorlanmalarıyla ilgili konularda soru önergesi verdi.
Akova: "Kapatılacak beldeler işçi alamıyor, hizmetler aksıyor"
Akova, konuyla ilgili şu hususlara değindi: "Yaz aylarında nüfusları üç-dört katına çıkan turistik bölgelerdeki belediyelerde, artan nüfusa paralel olarak artan hizmet talebinin karşılanabilmesi için 5 ay 29 günü geçmemek kaydıyla geçici işçi çalıştırılmaktadır.  İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü`nün görüşüne göre "İlk mahalli idareler genel seçimi itibariyle tüzel kişilikleri kalkacak belediyeler, tüzel kişiliğin sona ereceği tarihi aşmamak, bir önceki sözleşmede belirtilen personel sayısını ve çalışma süresini geçmemek şartıyla geçici personel (veya mevsimlik işçi) çalıştırabilir". Bu görüşe uygun olarak İŞKUR`dan talepte bulunan belediyelere, olumsuz yanıt gelmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığının onayına rağmen, işçi alımlarını engellemektedir. Turizm beldesi olan ve turizm sezonunda ek işgücüne ihtiyaç duyan belediyelerin acil işgücü talebi karşılanmamaktadır, çöp toplama, ulaşım vb. hizmetlerde ciddi aksaklıklar olmaktadır."
Akova, Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanması için verdiği soru önergesinde aşağıdaki soruların cevabını istedi: "6360 Sayılı Kanunla kapatılacak olan, turizm sezonunda nüfusu artan belediyelerin, artan hizmet talebini karşılayabilmek amacıyla geçici işçi alımlarını yapabilmeleri için önlerine konulan engelleri kaldırmak için bir çalışma yapılacak mıdır? Turizm beldesi olan ve turizm sezonunda ek işgücüne ihtiyaç duyan belediyelerin acil işgücü talepleri nasıl karşılanacaktır? Söz konusu bölgelere gelen vatandaşa, belde belediyesi yaklaşık dokuz ay sonra kapatılacak diye, şimdiden hizmet verilmesinin durdurulması mı gerekmektedir? İçişleri Bakanlığının olur görüşüne rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi alımlarını neden engellemektedir? Kapatılacak belediyeler eleman eksikliği nedeniyle hizmet verememelerinden dolayı karşı karşıya kaldıkları şikayetler yüzünden neden huzursuz ve olanakları yetersiz bir ortamda çalışmaya mecbur edilmektedir? Hizmet almaya çalışan vatandaşlarının ihtiyaçlarının karşılanamaması yüzünden karşı karşıya kaldıkları mağduriyet nasıl çözülecektir? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının olumsuz genelgesi çıkmadan önce geçici işçi alan birçok turizm beldesi olduğuna göre, beldeler arasında neden ayrım yapılmasına izin verilmektedir?"
Akova, bu bağlamda İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından cevaplanması için verdiği soru önergesinde ise şu soruların cevabını istedi: "Türkiye`de tüzel kişiliği kaldırılan belediye ve köylerden kaç tanesi taşınmazlarının satışı amacıyla izin almak için başvurmuştur? Türkiye`de taşınmazlarının satışı amacıyla başvuran tüzel kişiliği kaldırılan belediye ve köylerin kaç tanesine izin verilmiş, kaç tanesine izin verilmemiştir? Türkiye`de taşınmazların satışı amacıyla başvuran tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden başvurusu kabul edilenlerin ve başvurusu ret edilenlerin siyasi partilere göre dağılımı nedir? Balıkesir`de tüzel kişiliği kaldırılan belediye ve köylerden kaç tanesi taşınmazlarının satışı amacıyla izin almak için başvurmuştur? Balıkesir`de taşınmazlarının satışı amacıyla başvuran tüzel kişiliği kaldırılan belediye ve köylerin kaç tanesine izin verilmiş, kaç tanesine izin verilmemiştir? Balıkesir`de taşınmazların satışı amacıyla başvuran tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden başvurusu kabul edilenlerin ve başvurusu ret edilenlerin siyasi partilere göre dağılımı nedir?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı