Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kan hastalıklarının belirtisi olabilir

Kan hastalıklarının belirtisi olabilir

Acıbadem Sağlık Gurubu, ciltteki morluklar ne zaman tehlikeli olabilir? sorusuna açıklık getirdi.

Acıbadem Sağlık Gurubu, ciltteki morluklar ne zaman tehlikeli olabilir? sorusuna açıklık getirdi.
Acıbadem Sağlık Gurubu  tarafından basına gönderilen yazılı açıklamada, "Morarmalar genellikle çarpma sonucu oluşan travma veya kullanılan ilaçlar gibi önemsiz nedenlerden kaynaklanıyor ve kendiliğinden geçiyor. Ancak bazen ciddi sağlık sorunlarının da belirtisi olabiliyor. Peki, ciltteki morluklar ne zaman önemli bir hastalığa işaret ediyor?" ifadelerine yer verdi.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, "Morarma cilt ve mukozların morumsu ya da mavimsi renk almasıdır. Vücudumuzda bazı zamanlarda birçok faktörden dolayı morluklar oluşabiliyor. Beyaz tenli ve damarları yüzeyel olan kişilerde daha belirgin görülen morarma sık olarak travma nedeniyle cilt altı kılcal damarların hasar görmesi ve kanın cilt altına sızması sonucu ortaya çıkıyor. Sızan kan vücut tarafından metabolize ediliyor ve başlangıçta kırmızı renk olan morluklar yaklaşık 3-5 günde oksijenin azalması ile sırasıyla mor, kahverengi ve yeşil renge dönüşüyor. Sonunda 12- 18 günde sarı renge dönüşerek kayboluyor. Her morarma hastalık belirtisi olmasa da, bazen önemli bir sağlık sorununun habercisi olabiliyor" dedi.
Yücel, çarpma ya da düşme nedeniyle oluşan morlukların genelde tehlikeli olmadığını ve çoğu kez kendiliğinden geçtiğine dikkat çekerek, "Ancak nasıl oluştuğunu hatırlamadığınız morluklar sıklaştıysa, bunun ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini bilmelisiniz" şeklinde konuştu.
Nedeni ilerleyen yaş veya kullanılan ilaçlar olabiliyor
Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel travmaların yanı sıra ilerleyen yaşın ve kullanılan ilaçların da morluk oluşturabileceğini belirterek şunları söyledi: "Yaşımız ilerledikçe, kan damarlarımızı destekleyen dokular zayıflayacağı için küçük bir çarpmayla bile kanımız damar dışına geçebiliyor ve morarma gelişebiliyor. Sürekli kullandığımız ilaçlar da morarmaya neden olabiliyor. Kan inceltici ilaçlar, cildimizin daha kolay morarmasına yol açabiliyor. Kortizon türevi ilaçlar da, cildimizi incelterek morarmayı kolaylaştırabiliyor. Balık yağı, ginkgo gibi desteklerin de kan inceltici etkisi oluyor."
Kan hastalıklarına işaret edebilir
Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, cildimizdeki morarmaların bir sağlık problemine de işaret edebileceği uyarısında bulunarak altta yatabilecek nedenleri şöyle sıraladı: "Bazı kan hastalıkları, pıhtılaşma sorunları, karaciğer hastalıkları ya da alerjiler de vücudumuzda morluk oluşturuyor. Dizlerde oluşan şişlik ve morarmalar travmaya bağlı olabileceği gibi kalıtsal pıhtılaşma bozukluğunu nedeniyle de gelişebiliyor.
Dizin yukarısındaki morarmalara dikkat!
Morarmalar çocukluk çağında daha sık görülüyor. Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel dizden aşağı kısımda oluşan morlukların genellikle önemsiz olduğuna ve travmaya bağlı ortaya çıktığına, ancak dizin yukarısında, bacaklarda oluşan morarmaların ise bazen bir kan hastalığı için uyarıcı olabileceğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: " Bu trombosit veya pıhtılaşma faktörleri ile ilgili problemlerden kaynaklanabiliyor. Trombosit düşüklüğünün neden ise ilaçlar ve bazı enfeksiyon hastalıkları olabiliyor. Ama aynı zamanda nedensiz morluklar lösemi gibi bir kan hastalığından da kaynaklanabiliyor. Pıhtılaşma faktörlerine bağlı olan problemler ise kalıtsal olabileceği (hemofili gibi) gibi sonradan da ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla çocuklarda diz içine olan kanamalardan dolayı oluşan şişliklerin ve morarmaların asla ihmal edilmemesi gerekiyor."
Morarmalar ne zaman tehlikeli?
Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, ihmal edilmemesi gereken morarma tiplerini şöyle sıraladı: Kendi kendine gelişen, birden fazla olan, tekrarlayan ve genellikle ağrısız olan, ek olarak dişeti, burun ve genital kanamaların da olduğu morluklar önemli olabiliyor. Bu bulgulara ek olarak ateş, halsizlik de varsa mutlaka bir hekime danışmak gerekiyor. Ayrıca küçük bir travma ile aşırı derecede büyük olan morluklar da kan hastalıklarından kaynaklanabiliyor.
Hastanın öyküsü alınıyor, testler yapılıyor
Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, morluklarda altta yatan nedenin tespit edilmesi için öncelikle hastanın detaylı öyküsü alındığını belirterek tanı sürecini şöyle anlattı: "Daha sonra hastanın durumuna göre kan sayımı, mikroskop altında kan örneğinin değerlendirilmesi, hücrelerin değerlendirilmesi, kanama zamanı ve pıhtılaşmayla ilgili testler istenebiliyor. Bunların sonuçlarına göre gerekirse daha ileri tetkikler yapılabiliyor. Morarmaya neden olan hastalık tespit edildikten sonra tedavisine başlanıyor." 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli