Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Kamyoncu esnafın sorunu mecliste

Kamyoncu esnafın sorunu mecliste

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, şoför esnafının ağır vergilerin yanı sıra akaryakıt zamlarının altında ezildiğini dile getirdi.

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, şoför esnafının ağır vergilerin yanı sıra akaryakıt zamlarının altında ezildiğini dile getirdi.
Taşıyıcılık yapan şoför esnafının çeşitli adlarla ödediği vergilerin üstüne, akaryakıt fiyatlarının da aşırı yüksek olması sebebiyle para kazanamayıp mağdur olduklarını belirten MHP Milletvekili Bulut, sorunu TBMM`ne taşıdı.
Taşıyıcılık yapan esnafın yaşadığı sorun ile ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması üzerine meclis başkanlığına önerge veren Bulut, ticari taşımacılığın can damarını kamyoncu esnafın oluşturduğunu hatırlattı.
MHP Milletvekili Bulut, kamyoncu esnafın yığınla sıkıntılarının bulunduğunu bu yetmezmiş gibi motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergileri dahil olmak üzere 12 çeşit vergi ile karşı karşıya kaldıklarını ve mağdur olduklarını açıkladı.
Yüksek ve çeşitli vergilendirmenin yanında taşımacıların, akaryakıt fiyatlarının altında da ezildiğini sözlerine ekleyen Bulut, taşımacıların en önemli girdisi ve maliyetin % 40`nı teşkil eden kalemin akaryakıt olduğunu öne sürdü.
Akaryakıt Fiyatlarında son 11 yılda yaşanan artışlar karşısında taşıyıcılık yapan esnafın zamların altında iyice ezildiğini ve kontak kapatmak zorunda kaldıklarını belirtti. Akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselmesi sebebiyle de nakliyeciliğin temel girdisi olan akaryakıta alternatif arayışlarını da getirdiğini belirten Bulut, bu durumun da kaçak olarak satılan ve 10 numara yağ olarak tabir edilen yağların akaryakıt olarak kullanılması ve satılması söz konusu olduğunu ve bu yağın araçlara zarar verdiği gibi çevreye de zarar vermekte olduğunu ve bu duruma mutlaka dur denilmesi gerektiğini kaydetti.
Sorunu TBMM gündemine taşıyan Bulut, Maliye Bakanına şu soruları yöneltti: "Taşıyıcı esnafımızın ödemiş olduğu 12 çeşit vergi çeşidinin azaltılması konusunda çalışmalarınız olacak mıdır? Taşıyıcı esnafımızın kullanmış olduğu akaryakıt, maliyetlerinin en önemli kalemini oluşturmaktadır. Esnafımızın kulanmış oldukları akaryakıtta indirime gidilmesi konusunda çalışmalarınız olacak mıdır? Bu durumda olan esnafımıza uzun vadeli, kolay ödemeli krediler verilmesi düşünülmekte midir?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı