Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Kamu-Sen, memur zammını yetersiz buldu

Kamu-Sen, memur zammını yetersiz buldu

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç hükümetin 2014 yılı için memura önerdiği zam teklifi ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç hükümetin 2014 yılı için memura önerdiği zam teklifi ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Başkan Koç, en düşük devlet memuru maaşının 1.551 lira,  ortalama devlet memuru maaşının 2 bin lira, emeklilerin maaşlarının 1300 lira olmasını beklediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.
Hükümetin memurlara sunduğu ilk teklif 2014 Ocak ve Temmuz aylarında % 3+3, 2015 Ocak ve Temmuz aylarında da % 3+3 oranında artırılmasını içeriyor. Hükümetin sunduğu ikinci seçenekte ise 2014 yılı için taban aylığı tutarında 100 lira brüt artış yapılması 2015 Ocak ve Temmuz aylarında ise % 3+3 oranında artış yapılması önerisi yer aldı.
Hükümet ayrıca; öğretmenlerin eğitim ve öğretim tazminat tutarlarının 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında 40+40 lira olmak üzere toplam 80 lira artırılmasını ve 4/C`li personele aile yardımı ödeneği verilmesi ve ücretlerinde 150 lira brüt artış yapılmasını da önerdi. Konuyla ilgili konuşan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç bu açıklamanın kamu çalışanlarına meydanları işaret etmek olduğunu söyledi.     Koç, "Aslında kamuoyuna yansıyan ve bizim de tahmin ettiğimiz teklif geldi. % 3+3 kamu işçilerine verildikten sonra, memura da benzer oranda zam yapılacağı endişesini zaten yaşıyorduk, bu endişelerimizin haklı olduğunu gördük. Bu Toplu Sözleşme masası memurlar ve memur emeklileri ile birlikte yaklaşık 5 milyon insanı, ailelerini de eklediğimizde yaklaşık 20 milyon insanı doğrudan ilgilendiren öneme sahip bir masadır. En düşük devlet memuru maaşının 1.551 lira,  ortalama devlet memuru maaşının 2 bin lira olması, emeklilerimizin 1300 lira ile geçinmek zorunda bırakılması, önümüzdeki seçim dönemini de düşündüğümüzde bu masadan daha vicdani ve Türkiye gerçeklerine, kamu çalışanları ve emeklilerin durumlarına uygun bir teklif geleceğini beklerdim. Ancak böyle bir teklifle karşı karşıya kaldık. Bundan sonra ne kadar yukarı çekilebilir, onu zaman gösterecek. Seyyanen brüt 100 lira maaş artışının kabul edilmesi demek, 2014 yılında devlet memurlarının maaşına net 72 liralık bir zam gelecek demektir. % 3+3 de farklı bir sonuç arz etmiyor. Hatırlanacağı gibi 666 sayılı KHK ile getirilen ek ödeme artışlarından öğretmenlerimiz hiç faydalanamamış ve memurlar içinde en düşük maaşı alan kesimlerden biri haline getirilmişti. Geçtiğimiz yıl öğretmenlere ve akademisyenlerin sorunlarına bir çözüm getirilmediğini vurgulayan Koç öğretmenlerin bu kadar bekledikten, bir beklenti içine girdikten sonra, kızgınlıklarına rağmen bu 40+40 lira artış teklifi sorunun çözümü için yeterli olmadığını kaydetti. 
Koç 40+40 lira öğretmenlerimize hakaret olarak algılanacağını, bu rakamın nasıl ve neye göre belirlendiğini sordu.
Koç "2 yıl bekletildikten sonra öğretmenlere 80 lira verilecek,  o da ilk altı ay için 40 lira, sonraki altı ayda 80 lira olacak. 4/C`lilerin durumuna gelince, bunları çalıştıranlar bakımından bir ayıp olduğunu düşünüyorum. Tüm konfederasyonların da böyle düşündüğünü biliyorum. Brüt 150 lira maaş artışı, 4/C`liler için hiçbir anlam ifade etmiyor. Çünkü brüt 150 lira, net olarak 100 liralık bir artış ifade eder ki bu da memurlara önerilen % 3+3`ten daha yüksek bir oran değildir. Aile ve çocuk yardımı zaten Hükümetin 2 yıl önce verdiği ve tutmadığı bir sözdü. Bunu vermekle 4/C`lilere bir şey vermiş olmuyorsunuz. 4/C`lilere kadrodan başka hiçbir teklifi çözüm olarak görmüyoruz. Bütününe bakıldığında kamu görevlilerinin beklentilerine cevap vermeyen bu teklif, meydanları işaret etmektir. Buradan Türkiye Kamu-Sen olarak her türlü eylemi de meşru göreceğimizi ifade ediyorum. Bu anlamda diğer konfederasyon başkanlarına ortak eylem yapmayı,  kamu çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlerini kamuoyu gündemine getirmeyi teklif ediyorum" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli