Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Kalbi neredeyse 10 yaş gençleştiriyor!

Kalbi neredeyse 10 yaş gençleştiriyor!

Her sabah bir tane ağzınıza atın

Hem lezzetli hem de sağlıklı besinler olarak meyveler, adeta doğanın birer harikasıdır. Uzmanlar, her gün bir buçuk ila iki buçuk bardak arası meyve tüketiminin sağlığınız üzerinde büyük faydası olduğunun altını çizmektedir. Kalp sağlığınız hakkında endişeleriniz varsa meyveler sizin için mükemmel birer kurtarıcı olabilir. 
2020 yılında yapılan bir çalışma, sadece 8 haftanın sonunda düzenli meyve tüketiminin kalp yorgunluğu ve hasarı üzerinde belirgin bir iyileşme sağladığını oraya çıkardı. 
Sebze yemeyi sevmeyen kişiler için de güzel haber, sadece meyve tüketmek bile kalp krizi riskini azaltmaktadır. 
Çin'de yapılan bir araştırmada 7 yıldan uzun bir sürede ve yarım milyondan fazla yetişkinin üzerinde çalışıldı. 
Günde en az bir porsiyon meyve yiyenlerin meyve yemeyenlere oranla kalple ilgili bir rahatsızlıktan ötürü ölüm risklerinin % 40 daha düşük olduğu ortaya çıktı. 
Bu nedenle kalp sağlığınızı korumak için mutlaka meyve tüketin. Ancak tercih edebileceğiniz bazı meyveler kalp sağlığınızı korumak için diğerlerinden çok daha etkili olabilir. 
İşte! Kalp için en etkili 4 meyve: 
Orman meyvesi: Meyveler yaz aylarında daha sık tüketilse de aslında yıl boyunca tüketimine önem verilmelidir. Kalbi neredeyse 10 yaş gençleştiriyor. Her sabah bir tane ağzınıza atın.
Meyveler, kalp hastalıklarına yol açan oksidatif stres ve iltihaplanma gibi sorunlara karşı koruma sağlayan antosiyaninler gibi antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle de kalp sağlığı için ideal birer besindir. Bütün meyvelerin arasında ise yaban mersini hakkında kalp sağlığına dair birçok çalışma bulunuyor. 2019 yılında yapılan bir araştırmada günde sadece bir fincan yaban mersini tüketmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini % 15 azalttığı ortaya çıktı. 
Karpuz: Yaz aylarının favori meyvesi karpuz, aynı zamanda güçlü bir kalp dostudur. Karpuz içerisinde doğal olarak barındırdığı sitrülin adlı bir amino asit içerir ve bu sayede kan damarlarının genişlemesini destekleyerek sağlıklı bir kan basıncı sağlar. Sitrülin, kan damarlarının genişleten ve aynı zamanda kan basıncının düşürmeye yardımcı bir kimyasal olan nitrik oksidin de öncüsüdür. Karpuzun içerisindeki diğer önemli besin ise ona güzel ve kırmızı rengini veren likopen antioksidanıdır. Birçok kişi likopeni domatesle ilişkilendirir ancak karpuz bu antioksidan bakımından çok daha zengin bir kaynaktır. Sadece bir buçuk bardak karpuz, domateste bulunandan % 40 daha fazla olarak 9 ila 12 mg likopen içermektedir. 
Elma: Günde 1 adet elma tüketmek sizi doktorlardan uzak tutacaktır. Elma içerisinde pektin adlı verilen çözünür bir lif bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle elmalar, kalbinizi sağlıklı tutmanın en kolay yollarından biridir. Pektin bağırsaklardaki kolesterol emilimini engellemekle birlikte vücudunuzu da kolesterolü depolamak yerine kullanmaya teşvik eder. Yapılan bir araştırma, elma ve armut gibi beyaz meyvelerin her 25 gramının tüketilmesinin felç riskini % 9 azalttığını ortaya koydu. Orta boy bir elma ise 180 gramdır ve 4 gram lif içermektedir. 
Avokado: Tereyağ gibi lezzetli bir tada ve dokuya sahip olan avokadonun kalp dostu olduğunu inanmak zor olabilir. Ancak bu kremamsı meyve güçlü bir kalp dostudur. Avokado, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağların büyük bir kaynağıdır. 30 yılı aşkın bir sürede 100 binden fazla kişinin takip edildiği bir çalışmada haftada en az iki porsiyon avokado tüketen bireylerin, hiç ya da daha az tüketenlere oranla kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin% 16, kroner kalp hastalıklarına yakalanma riskinin ise % 21 daha az olduğunu ortaya çıkardı. Bir avokadonun yarısı bile 6 gramdan fazla lif ile 13 grama yakın sağlıklı doymamış yağ içermektedir. 
Heber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Kalbi neredeyse gençleştiriyor!
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı