Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kahveci Rıza Çiftlik: "Sabahtan yatana dek ayakta kalmak mesleğin en zor yanı"

Kahveci Rıza Çiftlik:

Söyleşi: Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN

Söyleşi:
Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN
Bugünkü konuğumuz, Erdek`in eski kahveci esnaflarından Rıza Çiftlik. Kardeşleri Zeki ve Salih ile birlikte, Çarşı Hacı Ömer Camii karşısındaki Merkez Kahvehanesi`ni işletmekte olan 1961 Erdek doğumlu Rıza Çiftlik ile kahveciliği ve mesleğin sorunlarını konuştuk.
X X X
* Kaç yıldır, bu mesleğin içindesiniz? Kazanç durumunuz nasıl?
- 1989 yılından bu yana bu kahvehaneyi işletiyoruz. İşler, eski yıllarda daha canlıydı. İşyerimizde kiracıyız. Karın tokluğuna çalışıyoruz diyebilirim.
* Eski kazançlar neden yok?
- İşyerimiz sahilde olsa kazancımız biraz daha artabilirdi. Ayrıca vatandaşın eski ekonomik gücü yok. Eskiden vatandaş, yanındakileri göstererek, "Getir 10 çay" derdi. Bugün ise kendisine çay söyleyecek kişi olsun diye bekliyor. Yazın işlerimiz biraz daha iyi sayılır. Ancak kışın gelen müşterimiz hiç değişmiyor.
* Camiye yakınlığınız bir avantaj sayılmaz mı?
- Tabii avantaj. Camiye namaz veya cenaze için gelenler, işimize olumlu olarak yansıyor. Tek avantajımız da bu.
* Mesleğin zorluklarını sorsak...
- Sabahın köründen, yatana kadar hep ayaktasın. En büyük zorluk bu olsa gerek. Doğru dürüst bir tatilin yok. Bayramlarda bile açık olmak zorundasın.
* Geride bıraktığımız seçimde muhtar adayı da olmuştunuz.
- Evet. Mahalleme hizmet için Atatürk Mahallesi`nden muhtar adayı olmuştum. Ancak seçimi yaklaşık 150 oy farkla İbrahim Kaba kazandı.
* Biraz da Erdek`i konuşalım. Erdek`in siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Siyasetle pek ilgilenmiyorum. Ben, işime bakıyorum. Ancak 1970`li yıllardaki katı siyaset, sağ-sol kavgaları artık yok. Bugünün Erdek siyaseti bazı kişilerce sert bulunsa da ben, 1970`li yılları düşünerek, "Buna da şükür!" diyorum.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli