Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kahramanlar, Balıkesir´de 15 Temmuz gecesini anlattı

Kahramanlar, Balıkesir´de 15 Temmuz gecesini anlattı

FETÖ´nün 15 Temmuz´daki darbe girişiminin püskürtülmesinde büyük rol oynayan vatandaşlardan Abdullah İrgin, Hacer Konuş ve Orçun Şekercioğlu, Balıkesir´de düzenlenen ´Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar Projesi´ kapsamında yaşadıklarını anlattı.

FETÖ´nün 15 Temmuz´daki darbe girişiminin püskürtülmesinde büyük rol oynayan vatandaşlardan Abdullah İrgin, Hacer Konuş ve Orçun Şekercioğlu, Balıkesir´de düzenlenen ´Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar Projesi´ kapsamında yaşadıklarını anlattı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı´nın ´Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar Projesi´ kapsamında, Karesi Kültür Merkezi´nde düzenlenen program, Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Veysel Çelikdemir´in ´15 Temmuz´ temalı kum sanatı gösterisi büyük alkış aldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 15 Temmuz hain darbe girişimini konu alan "Milletin İradesi" video gösterisinin ardından programın ana kısmı olan söyleşiye geçildi. Ünlü oyuncu İsmail Hakkı´nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide darbe girişiminin 3 canlı tanığı yaşadıklarını aktardı.
ORÇUN ŞEKERCİOĞLU
15 Temmuz´da gerçekleşen darbe girişimine karşı sokağa çıkan Orçun Şekercioğlu, Boğaziçi Köprüsü´nde askerlerin açtığı ateş sonucu yaralandı.
ACIMASIZCA ATEŞ ETTİLER
Türk Devleti´ne ait olan bütün kurum ve kuruluşları korumak için harekete geçtiklerini ifade eden 15 Temmuz gazisi Orçun Şekercioğlu, ´´Devletimizin hiyerarşisini sağlayacak bütün binaların kurtarılması gerekiyordu. Dolayısıyla kendi kararımızla köprüye yürüdük. Yanımda 2 arkadaşım vardı. Yanımdaki arkadaşlarımı köprüye gelmeden durdurdum ve onlara ben bu askerlerle konuşmak istiyorum dedim. Eğer teslim olmasalardı direkt müdahale edip köprüyü aşacaktık, niyetimizde bu vardı. Fakat köprüyü aştığımızda bu ortamın ortadan kalktığını gördük ve bize acımasızsa ateş etmeye başladılar." şeklinde konuştu.
Kendilerinden önce giden grubun askerler tarafından tarandığını anlatan Şekercioğlu, "Ben onlara asker demek istemiyorum. Ne olduğu belli olmayan adamlar aslında. Arkadaki grupta da biz vardık. Tabii o anki ruh haliyle onların üzerine koşmaya başladık. Elimizde taş vardı. Elimizdeki taşlarla gücümüz nispetinde bu işi püskürtmeye çalıştık. Bedelini ağır ödetmeye kalktılar ama kendileri ödediler. Türkiye´de hiçbir zaman iktidar normal yollar haricinde değişmeyecek. Darbe girişimi tekrar gerçekleşecek olursa yine sokağa çıkar cennet vatanım için şehit olmayı hiç düşünmeden göze alırım." ifadelerini kullandı.
ABDULLAH İRGİN
Darbe gecesi Genelkurmay Başkanlığına giren Abdullah İrgin, içeriden cep telefonuyla yayın yaptığını anlattı.
Darbe gecesi yaşananları "Oyun" diye dillendirenlere delil olsun diye o görüntüleri çektiğini belirten İrgin, "Benim o gece sosyal medyadan paylaştığım görüntüler birileri tarafından ertesi sabah silinmiş. Bu ihaneti unutturmamak için şehir şehir geziyorum." dedi. Darbe girişimi sırasında Ankara´da bulunan ve olayları öğrendikten sonra Genelkurmay Başkanlığına giden Abdullah İrgin, kendisinin bir kahraman olmadığını belirtti.
"Asıl kahramanlar İstanbul´da, Ankara´da ve yurdun çeşitli yerlerinde şehadet şerbeti içenler ile Pensilvanya´daki soysuzun köpeğini öldüren Ömer Halisdemir´dir" diyen İrgin, Edirne´de yaşadığını ve 15 Temmuz´da özel işleri için Ankara´da bulunduğunu dile getirdi.
İrgin, Ankara´da uçakların alçak uçuş yapmaya başladığını, ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar´ın rehin alındığı öğrendiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Biz de Genelkurmay Başkanlığa doğru ilerledik. Gittiğimizde halkımız zaten oradaydı. Kapıyı zorlamaya başladık, olmadı. Birini zorladım olmadı, ikincisini zorladım olmadı, üçüncüsünü zorladım, demir parmaklıklar üstüme devrildi. Allah o gün bu hainlere fırsat vermedi, herkesin içindeki korkuyu alıp, cesareti verdi. Görüntüleri izleyip de o ihaneti, 15 Temmuz´u unutanın kanı kurusun.? dedi.
HACER KONUŞ
15 Temmuz gecesi Ankara´da şehit olan Bandırmalı Veteriner Hekim Ramazan Konuş´un eşi öğretmen Hacer Konuş yaptığı konuşmada, o gece yaşadıklarını ve eşinin şehit olma anını anlattı.
Çocuklarının tatil için Ankara´da olduğunu belirten Konuş, çocuklarını alarak tatile devam etmeyi planladıklarını söyledi. Darbe girişimini, tatil için geldikleri annesinin evinde otururken televizyondan duyduklarını anlatan Konuş, Başbakan Binali Yıldırım´ın açıklamalarını dinlediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın çağrısı üzerine dışarı çıktıklarını aktaran Konuş, "Eşim, ´Bu bir vatan mücadelesi. Bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz?´ dedi. Atladık arabamıza, büyük kızımızı aldık, diğer çocuklarımızı evde bıraktık. Nereye gidilmesi gerektiğini bilmiyorduk. Yolda, arabalarında dörtlülerini yakan kişiler nereye gidiyorsa, onları takip ettik." diye konuştu.
Yenimahalle tarafında oturduklarını ve MİT´ten bomba sesleri duyduklarını belirten Konuş, olay gecesine ilişkin şunları anlattı: "Kızılay´a doğru gitmeyi tercih ettik. Arabamızı park ettik, Güvenpark´a doğru yürüdük. Orada halk toplandı ve Genelkurmay´ın önüne doğru gittik. Sonra, bu insanların sivil halka bir şey yapmayacağını düşündük. Çünkü, darbe böyle olmaz. Halk kapıda ve elinde sadece bayrak var. İşin dürüstçesi, ´Ya Allah Bismillah, Allahu Ekber´ diye giden halkın üzerine bomba atılmayacağını düşündük. Korkutmak için yapıldığını, uçakların üzerimizden bu yüzden geçtiğini düşündük. O da kötüydü ama sonra helikopterlerin gelip de bombalamaya başlamasıyla, özellikle Meclis´in bombalanmasıyla anladık ki artık bu iş son noktada. İntihar noktasına gelmiş durumdalar. Bizi de götürecekler. Eşim elimizi tuttu ve ´Korkmayın, öleceksek bugün öleceğiz´ dedi. Üçümüz, el eleydik. İçişleri Bakanlığının önünde bir duvarın üzerinde oturuyorduk. Biz, bir sürü şeyin içerisinde kaldık. Bomba mıydı, helikopter parçası mıydı? Çok fazla şarapnel falan vardı. Etrafımız gerçekten kötü durumdaydı. Eşimi şehit verdim. Vatan sağ olsun." dedi.
Söyleşinin ardından sanatçı Üzeyir Aktulum´un "Evlad-ı Fatihan" adlı parçasını seslendirdiği programda daha sonra şehit Ömer Halisdemir´e ithafen yazılan "30 Kuş" şiirinin videosu izlettirildi.
Program sonunda demokrasi kahramanlarımıza Vali Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından tablo ve Türk Bayrağı takdim edilirken, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Daire Başkanı Rasim Arı tarafından da Vali Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur´a Türk Bayrağı hediye edildi.
Vali Ersin Yazıcı ise, 15 Temmuz´u yaşatma ve canlı tutma adına o gece yaşananları, o geceyi yaşayanların ağzından bu tür organizasyonlarla vatandaşların dinleyip, bu ruhun canlı tutulmasına vesile olunduğunu söyledi.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false