Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadın ve gencin primi devletten

Kadın ve gencin primi devletten

Hükümet`in istihdamı artırmak, kayıtdışını azaltmak için bir dizi teşviği bulunuyor.

Hükümet`in istihdamı artırmak, kayıtdışını azaltmak için bir dizi teşviği bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, bu teşviklerden kadın ve gençler için olanına dikkat çekti. SGK`nın kayıtlı istihdamı teşvik amacıyla başlattığı `Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi`nin tanıtımında konuşan Açıkgöz, "10 değişik alanda istihdam teşviği uygulanıyor. İşverenler çalışanlarını kayıt içine aldıkları zaman bir anlamda sigorta primlerinin bir kısmını devlet olarak karşılamış oluyoruz" dedi.
Genç ve kadın istihdamı teşviğine değinen Açıkgöz, "Bir işyerinde 1 kadın ya da 18-29 yaş arasında genç çalıştırırsanız, işveren hissesinin tamamının işsizlik fonundan karşılanma imkanı bulunuyor. Bu, asgari ücretlide 450 lira tutan prim tutarının 204 liraya kadar düşmesi demek" diye konuştu.
3 kişiden biri kayıt dışı
Açıkgöz, kayıt dışı istihdamın hem toplumun hem de SGK`nın önemli problem alanlarından bir tanesi olduğunu belirterek, çalışma hayatında hemen hemen 3 kişiden 1`inin kayıt dışı göründüğünü ifade etti. Açıkgöz, "Bu oranlar 2002 yılında % 52`lerin üzerindeydi. Reform yaptığımız 2008 yılından önceki oranlara baktığımızda ise % 43-44`lerdeydi. Bugün % 33-34 bandında seyreden bir kayıt dışı oranı görüyoruz." dedi.
Doğu'da daha yüksek
Türkiye`de kadınların kayıtdışı çalışma oranlarının erkeklere göre çok daha fazla olduğunu belirten Açıkgöz, şunları kaydetti: "2014 ortalamasına göre % 35 dolayında olan kayıt dışı istihdam kadınlarda % 48.44, erkeklerde % 29.29. Sektörlere göre baktığımızda ise tarımda % 81, hizmette % 21, sanayide ise % 20. Bölgesel olarak da özellikle doğu bölgesinden başlamak üzere aşağı doğru düşen bir kayıt dışı istihdam oranı var. Öte yandan işyeri büyüklüğü arttıkça kayıt dışı oranı azalıyor."
Haber Merkizi



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı