Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kadın çiftçilere Süt Sığırcılığı Semineri

Kadın çiftçilere Süt Sığırcılığı Semineri

Altıeylül Belediyesi`nin de destek verdiği, 2014 Aile Çiftçiliği Yılı kapsamında, S.S. Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) tarafından düzenlenen Aile Çiftçiliği toplantısı yapıldı.

Altıeylül Belediyesi`nin de destek verdiği, 2014 Aile Çiftçiliği Yılı kapsamında, S.S. Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) tarafından düzenlenen Aile Çiftçiliği toplantısı yapıldı.
Balıkesirli çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, tarım kenti olan Balıkesir’de tarım ve hayvancılığın daha fazla üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.
Özen, konuşmasında şunları söyledi: "HAYKOOP olarak göreve geldiğimiz günden bu yana üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Balıkesir’in tarım şehri ve tarıma dayalı sanayi şehri olması arzusundayız. Bir dizi çalıştaylar ve çalışmalar yaptık. Geldiğimiz noktada şunu benimsedik. `Köylü Köyünde Doysun`. Tabii bu sadece karnını doyurmak demek değil. Doğup büyüdükleri topraklarda barınabilsinler, refah bir ortamda geçimlerini sağlayabilsinler istiyoruz. Bu olmazsa ne olur? Bu olmazsa köylü kente göç eder. Tarımsal faaliyetler azalır. Bu da kent yaşamını önemli ölçüde olumsuz etkiler. Alışık olmadıkları şartlarda yaşamaya çalışan köylülerimiz aile huzurunu ve üretkenliklerini kaybederler. Çiftçiliğin önemini anlatmakla bitiremeyiz. Aile Çiftçiliğinin sorunlarını ortadan kaldırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Devletimiz sizlere anaç sığır desteği veriyor. Hayvanlarınızın kayıt altında olması şartı var. Bu kayıt işlemini takip etmeniz gerek. Topraktan ve hayvancılıktan güçlükle kazandığınız paraları kolay harcamayın. Gelişmiş ülkelerde toprakla uğraşan çiftçilerin kullandığı traktörler çok eski model. Burada çiftçi arkadaşlarımız son model traktörler kullanıyorlar. Bu gibi yatırımlara yönelmektense, hayvancılığa yapılacak olan yatırımın daha doğru olacağı kanısındayım. Bizler sizin sorunlarınız için çalışmalara devam ediyoruz ve edeceğiz.”
Altıeylül Belediyesi Strateji Geliştime Müdürü Özgür Aycil, Altıeylül süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik yapılarının düzeltilmesi ve sorunlarının belirlenmesi` konuları hakkında bir sunum yaptı.
GMKA ile imzalanan projeyi tanıtan Aycil’da “Sektörde mevcut sorunların ortaya konulması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi, hayvan barınakları, hayvanların beslenmesi, hastalıkların önlenmesi, ürün kalitesi ve hijyenin iyileştirilmesi konusunda eğitim konularının belirlenmesi, süt sığırcılığı işletmelerinin çevre kirliliği önleme konusunda gübre ve atık yönetimi konularında mevcut durumun ortaya konulması, süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle küçük aile işletmelerinde, ana iş gücünü oluşturan kadınların statüsünü iyileştirecek stratejilerin geliştirilmesidir." açıklamasında bulundu.
Slayt eşliğinde yapılan sunum Balıkesirli çiftçiler tarafından ilgiyle izlendi.



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli