Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Jandarmadan antik eser operasyonu

Jandarmadan antik eser operasyonu

Balıkesir Jandarmasının düzenlediği tarihi eser operasyonunda, Yunan mitolojisinde akıl-zeka, sanat, strateji ve barış tanrıçası olan Athenanın bronz heykeli ele geçirildi.

Balıkesir Jandarmasının düzenlediği tarihi eser operasyonunda, Yunan mitolojisinde akıl-zeka, sanat, strateji ve barış tanrıçası olan Athena`nın bronz heykeli ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, maddi değeri yaklaşık 50 bin TL olduğu ileri sürülen bronz heykelle birlikte değişik tarihi eserler de ele geçirildi.
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Balıkesir`in tarihi değerlerini korumaya yönelik sürdürdüğü çalışma ve mücadelesi aralıksız devam ediyor. Bandırma Küçük Sanayi Bölgesindeki bir iş yerinde çok sayıda tarihi eser bulunduğu ve bunların başka bir şehirden gelen alıcılara satılacağı ihbarını alan jandarma ekipleri adli makamlara bilgi vererek mahkeme kararı ile ihbarda geçen adrese baskın düzenledi. İşyerinde yapılan aramada tahmini değeri 50 bin TL olan 1 adet tanrıça Athena`ya ait bronz heykel (orjinal, M.Ö. 450 yıllarına ait), 1 adet kiliselerde ayinlerde kullanılan bronz tütsü kabı, bronz-kurşun-demir terazi ve ağırlığı, 5 adet Bizans dönemine ait çukur altın sikke, bronz sikke, bronz kemer tokası, bronz mask, bronz kilit yuvası, bronz figürü, 2 adet bronz kapı zili bulunarak tüm bu antik eserlere el konuldu. Aramanın yapıldığı işyerinde gözaltına alınan iş yeri sahibi ve bir arkadaşı Cumhuriyet Savcısının talimatı ile ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıklar.
Athena Atina`nın baş tanrıçası
Yunan mitolojisinde tanrıça Athena Zeus`un en çok sevdiği kızı. Zeka, strateji, zeytin, sanat tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva diye anılır. Olimpos`taki Athena Giustiniani Atina`nın baş tanrıçası olup sembolleri ise zeytin (barış), baykuş (bilgelik), yılan (strateji), miğfer, mızraktır. Görünüşü ise başında miğferle betimlenen genç kadındır. Babası tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus`in ilk karısı hikmet tanrıçası olan Metis`tir.
Operasyonda ele geçirilen tarihi eserler ise jandarma tarafından Bandırma Müze Müdürlüğüne teslim edildi. Jandarmadan yapılan açıklamada, duyarlı vatandaşların da katkıları ile suç ve suçlularla mücadelenin tüm alanlarda devam edeceği bildirildi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli