Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İyi Parti Milletvekili Ok, Bakan Soylu´ya sordu:

İyi Parti Milletvekili Ok, Bakan Soylu´ya sordu:

11 Uygur Türkü Nerede?

Tayland´da bir cezaevinden kaçarak yasa dışı yollardan Malezya´ya giden ve daha sonra Türkiye´ye gönderilen 11 Uygur Türk´ün akibeti hakkında İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok soru önergesi verdi.
Geçen yıl Tayland´da bir cezaevinden kaçarak yasa dışı yollardan Malezya´ya giren 11 Uygur Türkü, Çin´in tüm baskılarına rağmen iade edilmeyerek ve Türkiye´ye gönderildi.
Geçmişte aynı şekilde kendisine sığınan insanları Çin´e iade eden Kuala Lumpur yönetimi, büyük tepki almıştı. Bunun en büyük sebebi olarak da iade edilen insanların çok büyük işkencelere maruz kalmaları ve idam edilebilecek olmaları gösterilmişti.
Türkiye´ye gönderilen 11 Uygur Türkü´nün Atatürk Havaalanında gözaltında olduğu iddialarını meclisin gündemine taşıyan Ok, Uygur Türklerinin takipçisi olacaklarını belirterek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´ya akibetlerini sordu.
Savaş sonrası savaştan kaçan 5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye´nin, 11 Uygur Türkü söz konusu olduğunda temkinli davranılmasına dikkat çeken İsmail Ok, ?´5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan ülkemiz, sadece Müslüman ve Türk oldukları için gördükleri zulümden kaçan 11 Uygur Türküne sahip çıkılmaması bizleri derinden yaralamıştır. Soydaşlarımızın Türkiye´de gözaltında tutulduğu yönündeki iddiaların acilen cevaplandırılması gerekmektedir." dedi.
Uygur Türklerinin Müslüman ve Türk oldukları için Çin hükümeti tarafından zulüm ve işkence gördüğünü ifade eden Ok, yaşanan duyarsızlığı dile getirerek, ´´Dünyanın neresinde zulüm gören bir Türk varsa içimiz sızlıyor, iktidar ise Suriyeliler için kendini paralıyor. Bu insan hakları Almana, Fransıza, Araplara varda bir tek Türk´e yok. Soydaşlarımızın özgürlüğü için bizlerde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.´´ ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli