Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İYİ Parti, çiftçilerin ÖTV sorununu Meclis´e taşıdı

İYİ Parti, çiftçilerin ÖTV sorununu Meclis´e taşıdı

?Mazottan ÖTV alınmasın?

İYİ Parti´den Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı´na çiftçilerle ilgili kanun teklifi geldi.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, çiftçilerin kullandığı mazottan ÖTV alınmaması için kanun teklifi verdi.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve Antalya Milletvekili Feridun Bahşi´nin imzalarının bulunduğu kanun teklifinde, tarımsal üretimde ve tarım mahsullerinin nakliyesinde kullanılan mazot satışlarının ÖTV´den istisna tutulması teklif edildi.
Kanun teklifinde şu ifadeler kullanıldı: Tarım, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana, hem en önemli geçim kaynağı olması hem de ekonomik disiplinlerin geçişmesinde dikkat edilen ilk sektör olması nedeniyle varlığını her dönem hassasiyetle sürdürmüştür. Bu nedenle tarım, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde öncelikli olarak desteklenen sektörlerin başında gelmektedir. Tarım sektörü, gelişmekte olan ülkelerde gelişme sürecinin ilk evrelerinde ekonominin en önemli sektörü konumundadır. Bu nedenle, sürdürülebilir sağlamak ve çiftçi gelir seviyesini yükseltmek amacıyla gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde, çeşitli politika araçlarıyla tarım sektörü desteklenmektedir. Girdi fiyatlarının düşürülmesi de tarımı destekleme araçlarından birisidir. Girdilerin düşürülmesindeki amaç, maliyet yükünün azaltılması ve çiftçinin kar marjının arttırılmasıdır. Tarımda kullanılan ve maliyet içerisinde önemli pay alan girdilerden biri de mazottur. Tarımsal üretimde makine kullanımı arttıkça, mazot kullanımı artmakta ve mazotun üretim toplam üretim maliyeti içerisindeki payı da yükselmektedir. Yapılan çeşitli çalışmalarda; bitkisel üretim faaliyetinde toplam üretim maliyeti içerisinde işgücü maliyeti ve arazi kirasından sonra mazot maliyeti en önemli kalem olarak tespit edilmiştir. Dünyanın en pahalı mazotunu kullanan Türk çiftçisi ağır girdi maliyetleri altında ezildiği ve üretim yapamaz hale geldiği bir gerçektir. Bu nedenle tarım sektörünün sorunlarını çözecek, tarımsal girdi yükünü azaltacak ve tarım sektörünü ayağa kaldıracak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu kanun teklifi ile tarımsal üretimde ve tarım mahsullerinin nakliyesinde kullanılan mazot satışlarında Özel Tüketim Vergisinden istisna tutulması öngörülmüştür.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli