Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

İthal danalara sertifika işkencesi

İthal danalara sertifika işkencesi

Meksikadan ithal edilen 5 bin besi danasının, sağlık sertifikaları kurallara uygun hazırlanmadığı için bir haftadır Bandırma Limanında bekletiliyor.

Meksika`dan ithal edilen 5 bin besi danasının, sağlık sertifikaları kurallara uygun hazırlanmadığı için bir haftadır Bandırma Limanı`nda bekletiliyor.
Hayvanların bir bölümünün telef olduğu iddia ediliyor. İthalatı yapan Hunland firmasının, hayvanlara ilişkin sağlık sertifikalarını Meksika`dan aldığı, ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın maktu olarak hazırlanmış sağlık sertifikasını doldurarak onaylatmadığı bu sebeple de hayvanların Türkiye`ye girişine izin verilmediği belirtiliyor. Bakanlık yetkilileri ise, sağlık sertifikası olmayan tek bir hayvanı bile Türkiye`ye alınamayacağını savunuyor.
Banvit, Aydost, Tayyip Grup ve Erşenler firmaları toplam 5 bin besi danası ithalatı için ithalatçı firma Hunland ile anlaştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`ndan veteriner talep edildi. Bakanlığın görevlendirdiği veterinerler Meksika`ya giderek hayvanları seçti ve gerekli kontrolleri yaparak ithalatlarını onayladı. Gemi kiralandı ve hayvanlar Meksika`dan yola çıktı. Bandırma Limanı`na gelince ithalatçı firmanın sunduğu sağlık sertifikalarının eksik olduğu görüldü. İthalatçı firmanın, Meksika makamlarınca onaylanmış "Hayvanların her türlü sağlık kontrolleri yapılmıştır" şeklindeki belgeyi yetkililere sunduğu ancak bürokratların bu belgeyi kabul etmedikleri belirtiliyor.
Bir haftadan beri Bandırma Limanı`nda bekletilen hayvanlardan bir bölümünün telef olduğu, bekleme süresi uzadıkça telef olan hayvan sayısının artmasından endişe ediliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bandırma Tarım İlçe Müdürü Sefa Uyar, aralarında Banvit AŞ`nin de bulunduğu 4 firmanın Meksika`dan ithal ettiği 5 bin adet büyükbaş hayvanın gemi kaptanının hayvanlara ait pasaportları Meksika`da unutmasından dolayı 9 günden beri ilçe limanından tahliye edilemediğini söyledi. Uyar, 5 bin büyükbaş hayvana ait pasaportların bu hafta içinde Meksika`dan Bandırma`ya getirilmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı