Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

İşgücü maliyeti endeksi arttı

İşgücü maliyeti endeksi arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 1,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre % 1,3 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013`ün 3. çeyreğine ilişkin ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başı maliyetindeki değişimi ölçen "İşgücü Maliyeti Endeksi"ni açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, Temmuz-Eylül döneminde bir önceki çeyreğe göre % 1,3 arttı. Endeks, sanayi sektöründe % 2,2, inşaat sektöründe % 3,7 ve hizmet sektöründe % 2,2 artış gösterdi.
Saatlik kazanç endeksi
Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi de aynı dönemde % 1,4 arttı. Endeks değerlerindeki artış oranları sanayi sektöründe % 2,3, inşaat sektöründe % 3,7 ve  hizmet sektöründe % 2,2 olarak gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış, % 6,7 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe oldu.
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi
İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi ise söz konusu dönemde % 2,4 artış gösterdi. Endeks değerlerindeki artış oranları sanayi sektöründe % 0,5 ve inşaat sektöründe % 3,7 ve hizmet sektöründe % 2 olarak gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde yılın 3. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre en yüksek artış % 16,3 ile su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe görüldü.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı