Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

İşçiler Burhaniye’den ‘Artık Yeter’ diyerek haykırdı

İşçiler Burhaniye’den ‘Artık Yeter’ diyerek haykırdı

İşçiler, 15-16 Haziran’ın yıldönümünde Burhaniye’de buluştu.

İşçiler, 15-16 Haziran’ın yıldönümünde Burhaniye’de buluştu. 
DİSK Genel-İş Sendikası Balıkesir Şubesi, işçi sınıfının 15-16 Haziran 1970’teki onurlu direnişinin 52. yıldönümünü Burhaniye’de gerçekleştirilen mitingle kutladı. 
Çeşitli emek örgütleri ve emekten yana siyasi partiler ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen miting, emekçilerin eski kütüphane önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşü ile başladı. 
Mitinge katılanlar, “15-16 Haziran’ın ışığında kıdem tazminatımıza sahip çıkıyoruz”, “Belediye şirket işçilerine kadro istiyoruz”, Yoksuldan alıp, zengine veriyorlar, bu düzen değişmeli”, “İnsanca bir yaşam için zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın” pankartları taşıdı. 
Cumhuriyet Meydanı’nda konuşan DİSK Genel-İş Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, “Bundan 52 yıl önce işçi sınıfının tarihi yeniden yazıldı. 15-16 Haziran 1970’te bir araya gelen, omuz omuza veren işçiler tarih yazdı” dedi. 
O dönem yaşanan olayları kısaca anlatan Ovalı, “DİSK’i yok etmek isteyen ve tek sendika dayatan yasa büyük işçi direnişinin etkisi ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 15-16 Haziran 1970’te ki onurlu direnişimiz işçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü haline geldi. 15-16 Haziran yalnızca anılması gereken bir tarih değil, işçi sınıfının elini kolunu bağlama girişimine karşı bir itirazdır.  Sendikal hak ve özgürlükleri savunma direnişidir. İşçi sınıfının masaya vurup “Artık yeter!” deme günüdür. Taleplerimizi omuz omuza yükseltme günüdür.” dedi. 
Ovalı, talepleri ise şöyle özetledi: “1-Hayat pahalılığı karşısında İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin önemli yolu sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımının önündeki tüm yasal ve fiili engeller derhal kaldırılmalıdır, 2-Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler ve emekli maaşları artırılmalıdır, 3-Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, temel tüketim mal ve hizmetleri vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır. Tüm fiyatları doğrudan etkileyen akaryakıt üzerindeki vergi yükü düşürülmelidir, 4-Enflasyon karşısında eriyen ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Kar ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir, 5-Yoksulluğu yenmek için güvenceli istihdam şarttır! Bugün başta belediyeler olmak üzere birçok iş kolunda çeşitli isimler altında devam eden tüm güvencesiz istihdam biçimleri sonlandırılmalıdır.” 
Miting, müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 
Haber Merkezi
 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı