Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İşçi ve esnafa çifte emekli maaşı fırsatı

İşçi ve esnafa çifte emekli maaşı fırsatı

Yasal düzenlemeyle Bağ-Kur´lu iken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK´lı olarak kabul ediliyor.

Yasal düzenlemeyle Bağ-Kur´lu iken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK´lı olarak kabul ediliyor.
Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağ-Kur´a değil de SSK´ya prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece hem daha kısa sürede emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor
Türkiye´de en düşük maaşı Bağ-Kur´lu emekliler alıyor.
Bağ-Kur emeklileri en fazla yani 9000 gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999´daki sosyal güvenlik reformu, Bağ-Kur´lu olanları derinden etkiledi.
Reformdan önce Bağ-Kur´lu kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008´den sonra Bağ-Kur´lu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor.
Ancak bu durumu tersine çevirmek artık mümkün. Türkiye´deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011´den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur´a prim ödeyebiliyordu. Yani işyeri olan bir kişi, fabrikada SSK´lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti.
5510 sayılı yasadaki değişiklikle, Bağ-Kur´luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK´lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağ-Kur´a da değil de SSK´ya prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece hem daha kısa sürede (7200 gün prim ödeyerek) emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Aynı kişi Bağ-Kur primlerini ödemeye devam ederse emekli maaşı çifte emekli olmuş gibi yükseliyor.
1 Mart 2011´den önce tek sigortalılık geçerliydi. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK´lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti. 1 Mart 2011 tarihinde yapılan düzenlemeyle ?tek sigorta´ şartı kaldırıldı. Yani artık kentte bir fabrikada işçi olarak çalışan biri köydeki tarlasında tarım yapıyor ve Ziraat Odası´na da kayıtlıysa ikinci emekli maaşı alıyormuş gibi maaşını yükseltebilecek.
İşveren adına SSK primi yatırdığı işçi, isterse tarım sigortalısı olarak da Bağ-Kur´a prim ödeyebilecek. Ödeyeceği primlerde asgari ücret baz alınacak. Bu durumda olan bir kişi şu anda emekli olsa asgari ücret üzerinden hesaplandığında SSK´dan 891 lira emekli maaşı alacak. Aynı kişinin maaşı tarım Bağ-Kur´u için de primlerle birlikte en az 1500 TL´ye yükselecek. Ancak emekli maaşını artırmak isteyen kişinin tarım Bağ-Kur primlerinin düzenli olarak ödenmesi gerekiyor.
Tam Gün Yasası ile getirilen ve düzenleme ile 4/c sigortalısı olarak bilinen kamuda çalışan doktorlar için ilave haklar sağlıyor. Bu az bilinen hakkın dayanağı ise ek ödemelerde gizli. Döner sermayeden pay alan doktorlar bunlar üzerinden prim öderse ikinci bir emekli maaşına sahip oluyor. Söz konusu haktan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanları yararlanıyor. Hatta bu kapsamda çalışanların vefatı halinde dul ve yetimleri de aynı haklara sahip oluyor.
Tıp eğitimi veren doktorlar döner sermayeden ayda en fazla 3633 lira, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabipleri ayda en fazla 2968 lira ve pratisyen tabip, diş tabipleri ise ayda en fazla 1594 lira döner sermayeden para alabiliyor. Bu tutarlar üzerinden yüzde 20 ilave sigorta primi ödeyenler ikinci bir emekli maaşına kavuşuyor. Çalışma yaşamı boyunca döner sermaye malları için ek prim ödeyen bir doktorun ikinci emekli aylığı normal aylığından daha yüksek bile olabiliyor.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli