Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

İş kurmak isteyenlere 2. fırsat

İş kurmak isteyenlere 2. fırsat

BESOB, İŞKUR VE KOSGEB işbirliğinde, kendi işini kurmak isteyenlere ikinci bir fırsat doğdu

Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu, KOSGEB, Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (BESOB) işbirliğinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri” yeniden başlıyor.
2013 yılında, 20 Programda toplam 500 girişimci adayından bu eğitimlere katılarak BESOB girişimcilik okulundan mezun olan girişimcilerden 300'e yakınının kendi işletmesini açtığıı bildirildi. 
Türkiye'de bu eğitimler sonrasında iş kurma oranı % 5, Dünya'da % 3 iken, BESOB 'un projesinde bu oran % 50'leri aştı.
İşletmelerini kuran girişimciler arasında, kadın girişimci sayısının fazla olması ise dikkat çekiyor.
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin koordinesinde gerçekleştirilecek Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri” için protokol, BESOB Başkanı Fehmi Erdem ile Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Nazım Balcı arasında imzalandı.
Törene, Birlik Başkan Yardımcısı Necdet Erkan, Birlik Yönetim Kurulu Üyesi İsa Erol ve Hayri Özden , İşkur Şube Müdürü Murat Özcan ,BESOB Genel Sekreteri Hüseyin Saran, BUGEMİ Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. Murat Taşkın ve KOSGEB Balıkesir Hizmet Merkezi Müdürü Hüsamettin Çay'ın katılımları ile BESOB'da gerçekleştirildi.
30 Haziran - 16 Aralık 2014 tarihleri arasında, Balıkesir Merkez (10 Grup), Edremit (2 grup), Burhaniye, Erdek, Gönen, Bigadiç, Sındırgı ve Dursunbey ilçelerinde gerçekleştirilecek olan eğitimlerden 450 girişimci adayının mezun edilmesi hedefleniyor.
Kendi işini kurmak isteyen bir girişimci adayının izlemesi gereken yol ise şöyle:
1. Öncelikle İŞKUR'a kayıt yaptırmaları gerekiyor. Bu kayıt şahsen yapılabileceği gibi internet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Emekliler ve halen SSK'lı adaylarda başvuru yapabiliyor.
2. Girişimci adayının aşağıda belirtilen tarihlerde mülakatlara katılması ve eğitimlere katılmaya hak kazanması ikinci aşama.
3. Devam mecburiyeti bulunan bu eğitimler toplam 70 saat sürüyor ve 10 günde tamamlanıyor. Verilen eğitimlerde girişimci adayları İş Planı” kavramıyla tanışmakta; yapacakları işi seçme nedenleri, işletmenin misyonu ve vizyonu, kısa, orta ve uzun vadeli işletme hedefleri, pazar araştırmaları ve hedeflenen pazar payı, sektörle ilgili gelişmeler ve tehditler, ürün ve hizmet tanıtımları, fiyatlandırma, yer seçimi, yönetim planı oluşturulması, göreve göre nitelikli personel seçimi, işletme finansal planı, üretim hedefleri, satış hedefleri ve KOSGEB'den talep edilebilecek destekleri de kapsayacak konu başlıklarını kapsamakta.
4. Girişimcilik Eğitimi'ni başarıyla bitiren kursiyerler işletmelerini açtıktan sonra hazırlayacakları iş planları ve aldıkları sertifikaları ile KOSGEB'e müracaat ediyorlar. 
5. KOSGEB tarafından düzenlenen kurul sonrasında iş planları onaylanan girişimciler, 30 bin lira geri ödemesiz (hibe) ve 70 bin lira faizsiz kredi desteğinden faydalanmaya hak kazanıyorlar. 30 bin lira hibenin: 3 bin lirası işletme kuruluş giderleri, 15 bin lirası makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım giderleri, 12 bin lirası ise işletme giderlerini yani kira, elektrik, su gibi aylık giderleri içeriyor.
Kendi işini kurmak isteyen bir girişimcinin iş yaşamına atılmadan önce eğitim alarak yola hazırlıklı çıkması ve eğitimin sonrasında para desteği alması hem hayalleri olan girişimci adaylarının yüzünü güldürüyor, hem de istihdam açısından ve ekonomik olarak Balıkesir için gurur, Türkiye için örnek teşkil ediyor.
Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı