Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

İş güvenliğine uymayanlara ceza

İş güvenliğine uymayanlara ceza

İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiyede iş kazalarının büyük ölçüde azalma ve işyerlerinde kalite sıçrayışı olacağını ifade...

İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye`de iş kazalarının büyük ölçüde azalma ve işyerlerinde kalite sıçrayışı olacağını ifade etti. İKAYDER Başkan Yardımcısı Karagül, yeni yasayla çalışanlarına iş güvenliği eğitimi aldırmayan işletmelerin çalışan başına bin TL para cezası ödeyeceğini söyledi. 
Türkiye`de her iş kazası haberlerinden sonra gündeme gelen İş Sağlığı ve Güvenliği yasa çalışmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`in yoğun çabalarıyla TBMM`de yasalaştı. Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği kanunuyla sadece 4857 sayılı İş Kanununa tabi işyerleri değil tüm işletmeler ve kamu kurumları yeni yasanın hükümlerine dahil oluyor. Yeni yasayla artık tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu olduğunu söyleyen İKAYDER Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, "Çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmayan işletmeler çalışan başına bin TL para cezası ödemek zorunda kalabilirler" dedi.
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun yasalaşmasıyla birlikte işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesinin işletmelere "kalite sıçrayışı" getireceğini öngören Karagül, "Bu yasayla birlikte toplumun dikkati iş sağlığı ve güvenliğine çekilmiştir. Bu da çalışanların sağlık ve emniyet koşullarında tarifsiz bir kalite sıçrayışına sebep olacaktır" dedi. İşletmelerin iş güvenliği uzmanı ihtiyacını hizmet alımı şeklinde veya part time olarak da karşılayabileceğini ifade eden Karagül, şöyle konuştu:"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve alanlarında uzmanlık unvanları olan kişiler olacaktır. Bir başka deyişle; her bir atölye, her bir inşaat şantiyesi, her bir maden ocağı ve hatta her bir alışveriş merkezi, uzmanlık düzeyinde eğitim almış ehil kişilere emanet edilecektir"
ÇALIŞAN BAŞINA BİN TL CEZA
Yeni yasayla tüm işletmelerin kendi eğitim planlarını yapmaları ve bunları uygulamakla yükümlü olduğunu dile getiren Karagül, çalışanların düzenli olarak eğitim almalarının zorunlu olduğunu ifade ederek "Çalışanlara işe başlamadan önce mutlaka bir eğitim verilecektir. Bu eğitimde; yapılacak işe veya işlere ait özel risklerin neler olduğu, bu risklerden nasıl korunacağı, çalışanların yasal haklarının neler olduğu ve acil durumlarla ilgili kimlerin ne görevi olduğu şeklinde bir bilgi aktarımı yapılacaktır. Aynı içeriğin; varsa taşeron ekiplerine ve işverenlerine de aktarılması gereği söz konusu olmaktadır" dedi.
Çalışanların işyerinde yangın eğitiminden sağlıklı çalışma koşullarına, teknik eğitimden iş geliştirmeye kadar pek çok konularda eğitim alacaklarını ifade eden Karagül, eğitim çalışmalarıyla iş kazalarında da büyük ölçüde azalma olacağını söyledi. Karagül, çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmayan işletmelerin çalışan başına en az bin TL para cezasına çarptırılabileceğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false