Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İlgen : Sarı kendi etti, kendi buldu

İlgen : Sarı kendi etti, kendi buldu

Erdek Kooperatifi´nde son sözü mahkeme söyledi

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi İlgen, eski Erdek Kooperatifi Başkanı Sarı´nın Birliğin ticari sırlarını ifşa ederek Kooperatifler Kanunu´na muhalefet ettiği gerekçesiyle görevden alınmasını değerlendirdi. İlgen, "Sarı, kendi etti, kendi buldu. Bize söyleyecek söz kalmamıştır, sözü mahkeme söylemiştir" dedi.

 

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İlgen, eski Erdek Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sarı´nın görevden alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Sürece ilişkin bilgi veren İlgen, "Erdek Asliye Ceza Mahkemesi´nde 2016/7 esas sayılı dosya kapsamında, eski Erdek Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı hakkında kooperatife ve Marmarabirlik´e ait bilgi ve belgeleri ifşa ettiği gerekçesiyle dava açılmıştı. Sayın Sarı, kooperatifin bilançoları ve Birliğin ticari sırlarını kapsayan bilgileri sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna deşifre etmişti. Dolayısıyla Sarı, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu´nun 25. maddesine muhalefet ettiği için görevden alınmıştır. Tebligatta, kararın temyize açık olmadığı, kesin karar olduğu belirtilmektedir" diye konuştu.

Davanın tüm ortaklar için örnek olduğunu ifade eden İlgen, "Bu dava aynı zamanda bütün kooperatif ortaklarının ve Birlik temsilcilerinin Marmarabirlik´in ticari sırlarını gizlemesi gerektiği yönünde emsal teşkil edecek çok net bir karardır. Buradan ortaklarımıza ve Birlik temsilcilerimize sesleniyoruz. Marmarabirlik´in bilgi ve belgelerini kimseyle paylaşmayın" dedi.

 DAVALARDAN VAZGEÇELİM DEMİŞTİK...

İlgen, Genel Kuruldan sonra eski Yönetim Kurulu Başkanı Sarı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birçok defa bir araya geldiklerini ve açılmış davalarla ilgili karşılıklı olarak feragat edilmesi gerektiği yönünde birkaç defa teklifte bulunduklarını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Eski Erdek Kooperatifi Başkanımız Sarı´ya öncelikle kendisinin tarafımıza açmış olduğu Genel Kurulun iptali ile ilgili dava sonuçlanıncaya kadar herhangi bir talebimiz olmamıştır. Dava Hüseyin Sarı´nın aleyhine sonuçlandıktan sonra 3 defa Yönetim Kurulunun huzurunda davalardan karşılıklı olarak vazgeçmemiz yönünde bizzat teklifte bulunulmuş olup, aslında söz vermiş olduğu halde 15 gün sonra bu sözünden caydığını ifade etmiştir.

 KENDİ ETTİ, KENDİ BULDU

12 Kasım´da kampanya kapsamında Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa´nın Erdek Kooperatifi´ne yapmış olduğu ziyarette yine Yönetim Kurulunun huzurunda ve basın mensuplarının da önünde bizzat davaları geri çekmemizi talep etmiş olmamıza rağmen, bu konuda olumlu bir yaklaşımda bulunmadığını ifade etmek isterim. Kısaca eski Başkan Sarı, kendi etti, kendi buldu. Bize söyleyecek söz kalmamıştır, sözü mahkeme söylemiştir, kararı mahkeme vermiştir."

 GÜVENOYU GEÇEN YILIN GÜNDEMİYDİ

Erdek Kooperatifi´nin 20 Şubat´ta yapılan Genel Kurulu´nda Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa´nın eski Kooperatif Başkanı lehine ortaklardan "evet" oyu talep ettiğini hatırlatan İlgen, Asa´nın Genel Kurulda, seçimle gelenlerin seçimle görevden ayrılması gerektiğine yönelik konuşma yaptığını vurguladı. İlgen, yapılan oylamanın bir önceki yıl Genel Kurulun bilgisine sunulması gerektiğine de işaret ederek, oylamanın alınan mahkeme kararıyla hiçbir bağlantısı olmadığını ve Genel Kurul kararının da mahkeme kararından üstün olmadığını kaydetti.

 KARAR KESİNDİR, TEMYİZ EDİLEMEZ

Erdek Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan 24.02.2017 tarihli karara ilişkin değerlendirmede bulunan İlgen, "Söz konusu kararda, Sarı´nın 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu´na muhalefet suçunu işlediği sabit olarak görülmüş olup, bu kararın temyize açık olmadığı, kesin karar olduğu belirtilmektedir. Alınan mahkeme kararı, Bakanlık´ın bilgisine sunulmuştur. 06.03.2017 tarihli Bakanlık yazısında, Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sarı´nın 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu´na muhalefetten yönetim kurulu üyeliğinin sonlandırılarak yerine sırasıyla yedek üyelerin göreve çağrılması gerektiği belirtilmiştir. Konu Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´ne yazılı olarak bildirilmiş ve Marmarabirlik´e de bilgi için gönderilmiştir" diye konuştu.

 SARI BİR KEZ DAHA SUÇ İŞLEDİ

İlgen, eski Başkan Sarı´nın, kararın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile bir kez daha suç işlediğini vurgulayarak, "Sayın Sarı´nın sosyal medyada, ´Paralel yapıların girişimleri sonuçsuz kalmaya mahkumdur´ diyerek, hukukun üstünlüğüne inanmamış olması çok manidar olup, aynı zamanda karar veren mahkemeyi, Bakanlık´ı ve Marmarabirlik´i paralel yapı içine koyarak bir kez daha suç işlemiştir. Bu konuyu Erdek Mahkemesi´nin dikkate alacağını düşünüyoruz" dedi.

 YEDEKLERDEN İSTİFA ALDI, EŞİNİ GETİRDİ

İlgen, her fırsatta demokrasi ve hukukun üstünlüğünden bahseden ve tek adamlığa karşı olduğunu ifade eden eski Kooperatif Başkanı Sarı´nın, görevden azledilmesinin ardından kişisel hesaplar yapmaya başladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Eski Başkanın, kooperatif seçimlerinde yönetim kurulu yedek üyeliğine seçilen Erdekli saygın insanların onurunu hiçe sayarak, kooperatifi de düşünmeden seçimle gelen bütün üyelerin istifasını almış olması, 5 bin ortak adına onur kırıcı ve hakaretvari bir davranıştır. Ardından Erdek Ticaret Odası Başkanlığı görevini üstlenen eşi Özlem Sarı´yı yönetim kuruluna atama ile alması da bir skandaldır. Bu konuyu Erdek Kooperatifi´nin sahibi olan 5 bin ortağın ve Erdek halkının vicdanına sunuyorum. Sadece ´ben´ zihniyeti ile hiçbir kurum yönetilemez. Marmarabirlik´e bağlı bütün kooperatifler birlikte hareket ederken, bunların istedikleri Erdek Kooperatifi´ni yalnızlaştırmaktır. Zeytin üreticileri bunların umurunda bile değil, küçük olsun ama bizim olsun mantığındadırlar."

 GÖREVİ ZARARLA DEVRETTİ

Eski Başkan Sarı´nın Erdek Kooperatifi´ni zararla devralıp kar ettirdiğine yönelik açıklamalarına da cevap veren İlgen, "Erdek Kooperatifi´nin son Genel Kurulunda eski Başkan Sarı, bütün kooperatifleri rencide edecek bir açıklamada bulunarak, Erdek Kooperatifi´ni zararla devralıp kar ettirdiğini iddia etmişti. Zararla devraldığını, kooperatifi karlı duruma geçirdiğini ve kar miktarını açıklamıştı. Sarı, görevi devrettiği gün itibariyle kooperatifi büyük bir zararla bırakmıştır. Erdek Kooperatifi´nin kar etmiş olduğu yıllar, bir önceki Yönetim Kurulu tarafından alınan ürüne ait karlılıktır. Kar ve zarar durumu, geçtiğimiz yıl alınan ürünle bu iş yılında ortaya çıkacaktır. Ortaklarımıza 31.10.2016 tarihi itibariyle Erdek Kooperatifimizin kar-zarar durumunu takip etmelerini ve seçim döneminde verdikleri vaatleri sorgulamalarını hatırlatmak isteriz. Güneş balçıkla sıvanmaz" şeklinde konuştu.

 GEÇMİŞ KARNESİ HAKARETLE DOLU

"Sarı´nın geçmiş karnesi de çok temiz değildir" diyen İlgen, Erdek Kooperatifi´nin 2014/2015 iş yılı seçimlerinden önce Kooperatif Başkan Adayı Sarı´nın, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür hakkında iftira ve hakarette bulunduğunu söyledi. İlgen, "Birlik Yönetim Kuruluna hakaretlerde bulunan Sarı, son olarak kooperatifin bilançolarını ve Birliğin ticari sırlarını kamuoyuna deşifre etmişti. Nitekim yüce adalet gereken cezayı verdi ve Bakanlığımızın da tebligatıyla bu konuda yasaların üstüne söz söylenemeyeceğini herkes bir kez daha görmüş oldu" ifadelerini kullandı.

 MARMARABİRLİK YATIRIMLARA DEVAM EDECEK

İlgen, Erdek Kooperatifi´nin ortaklarına seslenerek, şu mesajları verdi:

"Erdek Kooperatifimizin 5 bin ortağı şunu çok iyi bilmelidir ki Yönetim Kurulu Başkanı kim olursa olsun, hiçbir şekilde zarar gelmeyeceği, kişisel konuları bir kenara bırakıp kooperatifin ve Marmarabirlik´in işleyişi açısından her şeyin stabil bir şekilde devam edeceği ve Erdek Kooperatifi´nin 8 kooperatiften biri olduğu, dolayısıyla ortaklarımıza verilecek hizmet ve Erdek Kooperatifi´ne yapılacak yatırımlarda herhangi bir aksamanın olmayacağını belirtmek isterim. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi olarak Erdek Kooperatifi ve ortaklarımızın geleceği için yapılacak hizmetlerin ulaştırılması noktasında ortaklarımızın emrinde olduğumun bilinmesini isterim. Erdek Kooperatifi´ne Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Abdullah Şenol´a yeni görevinde başarılar diliyor, tüm ortaklarımıza sevgi ve saygılar sunuyorum."

Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli