Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İlçemiz mandalina fidan ekimine uygun

İlçemiz mandalina fidan ekimine uygun

Ticari olarak olmasa da, amatör olarak ilçemizde mandalina fidanı ekiminin yapılabileceği belirtiliyor.

Ticari olarak olmasa da, amatör olarak ilçemizde mandalina fidanı ekiminin yapılabileceği belirtiliyor.
Erdek`te 5 yıl önce dikilen mandalina fidanlarından 2 yıldan bu yana ürün alınabiliyor. Ilıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller (Rutaceae) familyasına ait bir meyve türü olan mandalina meyvesi fidanlarından, ilçemiz zeytin bahçelerine de bazı üreticiler tarafından dikimine başlandı. Akdeniz ve Ege Bölgelerinin yanı sıra Balıkesir Körfez Bölgesi`nd,e Ticari olarak yetiştiriciliği yapılan Turunçgil türleri içerisinde düşük sıcaklıklara en dayanıklı olanı olan mandalina, ilçemizde ise amatör olarak üretilmeye çalışılıyor.
Türkiye`de zeytin üretimi yapılan bölgelerin başında gelen Kapıdağ Bölgesi`nde, Erdek Aynana Bölgesi`ndeki bahçesindeki zeytin ağaçlarının arasına 5 yıl önce pazardan satın aldığı 2 mandalina fidanını deneme amaçlı diktiğini söyleyen zeytin üreticilerinden Bülent Özgü, mandalina fidanlarından 2 yıldır meyve topladığını söyledi.
Mandalina meyvesinin olgunlaşma ayının sonbahar aylarında olmasının, zeytin hasat dönemine denk geldiğini aktaran Özgü, zeytin toplarken, öğle yemeği molasında yenilen yemekten sonra, bahçesinde ekili mandalina ağacının dalından mandalina koparıp yemenin çok keyifli olduğunu dile getiriyor.
Zeytin üreticilerine, bahçelerinin rüzgar almayan noktalarına az sayıda da olsa mandalina fidanı dikmeleri tavsiyesinde bulunan Özgü, ticari olarak olmasa da, amatör olarak Kapıdağ Bölgesi`nin rüzgar almayan alanlarında mandalina fidanı dikiminin olabileceğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli