Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

İlçe tarım suçlamaları kabul etmedi

İlçe tarım suçlamaları kabul etmedi

Erdek İlçe Tarım Müdürlüğü sessizliğini bozdu, 1 hafta sonra Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin iddialarına cevap verdi.

İlçe Tarım Müdürü Uyar, zeytinde bu yıl görülen mantar hastalığının sorumlusu olarak ilçe tarımın işaret edilmesine itiraz etti.
Erdek İlçe Tarım Müdürü Kenan Uyar, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetimi tarafından, ilçe tarıma yapılan suçlamaları kabul etmedi.
Uyar, İlçe Tarım Müdürü olarak kendisinin veteriner hekim olmasından dolayı, zeytinde yaşanan gelişmeleri tespit edemeyeceği yönünde açıklamada bulunan, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüştaş`a hitaben, "yöneticilikten ne kadar uzak olduğunu gösteriyor?" sorusunu sorup, ardından Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetim kurulundaki üyelerin kaçının Ziraat Mühendisi olduğunu? Ya da olması gerektiğini? Kamu vicdanına bıraktığını açıkladı.
İşte, Erdek İlçe Tarım Müdürlüğü`nün açıklaması: "3 Aralık 2009 tarihinde Erdek Zeytin Satış Kooperatif Başkanı Mustafa Gümüştaş ve Kooperatif Müdürü Savaş Özgül basın toplantısı düzenlemiş ve kamuoyunu doğru bilgilendirmemişlerdir.
Olayın doğrusu şu şekildedir: İlçemiz zeytin mahsülünde sebebi bilinmeyen dökülmeler olduğu görülmüş, bu kapsamda inceleme ve tespit yapmak için İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğünün konu uzmanları eşliğinde 09.11.2009 tarihinde dökülmenin sebebi araştırılmak üzere bir tespit yapılmıştır.
Ayrıca zeytinde mantar hastalığının olup olmadığının araştırılması için Bornova Zirai Mücadele Araştırma  Enstitüsü  Müdürlüğüne Meyve Bağ-Fungal (Mantar) hastalıkları biriminde uzman Dilek Poyraz ile birlikte numune alınmış ve enstitüye gönderilmiştir.
Numune alma sırasında Erdek Zeytin Satış Kooperatifi temsilcileri de hazır bulunmuştur. Alınan numuneler Enstitüde değerlendirmeye alınmış meyve örneklerinden izolasyonlar yapılmış ve patojen olabilecek herhangi bir fungal etmene rastlanmadığı 03.11.2009 tarihli yazı ile Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğüne gönderilmiştir.Yönetim Kurulu Başkanının iddia ettiği gibi herhangi bir mantar hastalığı tespit edilmemiştir. 19.11.2009 günü yapılan hasar tespitinde ise %25 oranında dökülmelerin olduğu kanaatine varılmıştır. Bu da aynı gün tutanakla tespit edilerek tespiti isteyen kuruma gönderilmiştir. Yapılan tespitte "Kasım ayının ilk haftasında oluşan ve hasat edilmeyen zeytin meyvelerinde sebebi tam olarak belirlenemeyen kuruma, buruşma,  çöküntü ve döküntü görülmüştür.Bu hastalık belirtileri ilçemizde çok ender olarak Kasım ayının ilk haftasında görülmüş ve Marmarabirlik vasıtasıyla numune alınarak Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiştir. Bu esnada üreticilerin zarar görmemesi için olgunlaşan ürünlerin hasat edilmesi ilan edilmiştir. Fakat İlçemizde ki tek ve ana alıcı Marmarabirlik`in alım tarihinin 10.11.2009 olarak belirlemesi nedeni ile üreticiler ancak 10 Kasım tarihinden sonra hasada başlamıştır." Denmektedir. Bir diğer iddia da zeytin kooperatifinin yapmış olduğu çalışmalara izin verilmemesidir ki bu da mümkün değildir. Aksine bölgemizde böyle bir kooperatifin olması, gerek kurumumuz gerekse çiftçimiz açısandan bir avantaj olduğu defalarca kendilerine iletilmiştir. Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak hiçbir kurum ve kuruluşu bu bağlamda suçlamadık aksine kurumun bize ilettiği sıkıntıları birlikte ve zeytin uzmanlarının eşliğinde sorunun tanımlanması ve tespit edilmesi yönünde çalışmalar yaptık. Zeytin Satış Kooperatifinin, Kurum Müdürümüzün Veteriner Hekim olduğu ve bunu tespit edemeyeceğini beyan etmesi Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla yöneticilikten ne kadar uzak olduğunu gösteriyor ayrıca Zeytin Satış Kooperatifi Yönetim Kurulundaki üyelerin kaçının Ziraat Mühendisi olduğunu ya da olması gerektiğini kamu vicdanına bırakıyoruz."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı