Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

İlçe Tarım Müdürlüğü duyurdu

İlçe Tarım Müdürlüğü duyurdu

Zeytin sineğine ilaçlama

Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Mü-dürlüğü´nce yapılan açıklamada, 15 Ağustos 2018 Çarşamba günü, uçakla zeytin sineği ilaçlaması yapılacağı bildirildi. Açıklamada, üreticilerin gerekli önlemleri almaları istendi. 

CHP´li Akın, Balıkesir´de zeytin sineği ile mücadelede geç mi kalındı?

Bu arada bir açıklama yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir´de zeytin üretimine büyük zararlar verebilen zeytin sineği ile mücadelenin geç başlatıldığını iddialarını meclis gündemine taşıdı. CHP´li Akın, Balıkesir´de 810 bin 290 dekar alanda 11 milyon adet zeytin ağacı bulunduğunu aileleri ile birlikte 20 bin 63 zeytin üreticisinin zeytinden geçimini sağladığını vurgulayarak, ?Zeytin sineği ile mücadele geç başlatılmışsa zaten kar etmeyen üreticiler zarara uğrayacak. Körfez ve Güney Marmara bölgesindeki zeytin ve zeytinyağı üreticilerimiz endişeli? dedi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan uçakla zeytinliklerin ilaçlanması çalışmalarını hem meclis, hem de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin gündemine taşıyan Balıkesir Milletvekili Akın, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin endişelerini dile getirdi.

Akın, Bakan Pakdemirli´nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ?Körfez ve Güney Marmara bölgesindeki zeytin üreticilerimiz, zeytin ağacı ve zeytin için en önemli zararlı olan zeytin sineği ile mücadele programına bu yıl geç başlanıldığını belirterek üründe kayıpların olacağından endişe etmektedirler. Özellikle Körfez bölgesindeki zeytin üreticilerimiz kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle zeytin sineği larvalarının erken erginleştiğini belirterek ilaçlamada geç kalındığı belirtmektedirler? dedi.

Milletvekili Akın, Bakan Pakdemirli´ye şu soruları yöneltti:

Zeytin sineği zararlısına karşı mücadele amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi uçakla ilaçlamalara 10 Ağustos tarihi ile başlanılmıştır. Bu tarihte ilaçlamaya geç mi kalınmıştır? Bu tarih öncesi ilaçlama yapılamaz mıydı? İlaçlamaya başlama tarihi hangi kriterlere göre tespit edilmiştir?

Uçak ile ilaçlama programını hangi kriterle göre kim hazırlamaktadır? Zeytin üreticisine hangi koşullarda ve nasıl bilgilendirme yapılmaktadır? Bilgilendirilmeyen, öneri ve görüşleri alınmayan zeytin üreticimiz var mıdır? Varsa bu üreticilerimize kim ya da kimler neden bilgi vermemiştir?

Uçakla ilaçlamada Bakanlığınızın ruhsat verdiği ?Alphacypermethrin ULV zirai ilaç ile Ziray (cezbedici)? kullanılmaktadır. Bu ruhsat hangi bilimsel gerekçelere göre verilmiştir? 

Havadan zeytin sineği ile mücadele programı kapsamında 31.5 milyon lira katma değer kazandırılacağı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanmıştır. Bu miktara ulaşabilmek için başarılı bir ilaçlama yapılıp yapılmadığını denetlemek için talimat verecek misiniz?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin bu mücadele müteakibinde 14-17 TL´ye satılan zeytinyağının 17-21 TL´ye yükselmesi ve litresinde ortalama 3,5 TL´lik bir kazanç sağlanması öngörüsü ne kadar doğru bir rekolte tahminidir? Bakanlığınızın bu konuda çalışması var mıdır?                        Haber Merkezi

Baştarafı Sahife 1´deCHP´li Akın, Balıkesir´de zeytin sineği ile mücadelede geç mi kalındı?Bu arada bir açıklama yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir´de zeytin üretimine büyük zararlar verebilen zeytin sineği ile mücadelenin geç başlatıldığını iddialarını meclis gündemine taşıdı. CHP´li Akın, Balıkesir´de 810 bin 290 dekar alanda 11 milyon adet zeytin ağacı bulunduğunu aileleri ile birlikte 20 bin 63 zeytin üreticisinin zeytinden geçimini sağladığını vurgulayarak, ?Zeytin sineği ile mücadele geç başlatılmışsa zaten kar etmeyen üreticiler zarara uğrayacak. Körfez ve Güney Marmara bölgesindeki zeytin ve zeytinyağı üreticilerimiz endişeli? dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan uçakla zeytinliklerin ilaçlanması çalışmalarını hem meclis, hem de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin gündemine taşıyan Balıkesir Milletvekili Akın, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin endişelerini dile getirdi.Akın, Bakan Pakdemirli´nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ?Körfez ve Güney Marmara bölgesindeki zeytin üreticilerimiz, zeytin ağacı ve zeytin için en önemli zararlı olan zeytin sineği ile mücadele programına bu yıl geç başlanıldığını belirterek üründe kayıpların olacağından endişe etmektedirler. Özellikle Körfez bölgesindeki zeytin üreticilerimiz kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle zeytin sineği larvalarının erken erginleştiğini belirterek ilaçlamada geç kalındığı belirtmektedirler? dedi.Milletvekili Akın, Bakan Pakdemirli´ye şu soruları yöneltti:Zeytin sineği zararlısına karşı mücadele amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi uçakla ilaçlamalara 10 Ağustos tarihi ile başlanılmıştır. Bu tarihte ilaçlamaya geç mi kalınmıştır? Bu tarih öncesi ilaçlama yapılamaz mıydı? İlaçlamaya başlama tarihi hangi kriterlere göre tespit edilmiştir?Uçak ile ilaçlama programını hangi kriterle göre kim hazırlamaktadır? Zeytin üreticisine hangi koşullarda ve nasıl bilgilendirme yapılmaktadır? Bilgilendirilmeyen, öneri ve görüşleri alınmayan zeytin üreticimiz var mıdır? Varsa bu üreticilerimize kim ya da kimler neden bilgi vermemiştir?Uçakla ilaçlamada Bakanlığınızın ruhsat verdiği ?Alphacypermethrin ULV zirai ilaç ile Ziray (cezbedici)? kullanılmaktadır. Bu ruhsat hangi bilimsel gerekçelere göre verilmiştir? Havadan zeytin sineği ile mücadele programı kapsamında 31.5 milyon lira katma değer kazandırılacağı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanmıştır. Bu miktara ulaşabilmek için başarılı bir ilaçlama yapılıp yapılmadığını denetlemek için talimat verecek misiniz?Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin bu mücadele müteakibinde 14-17 TL´ye satılan zeytinyağının 17-21 TL´ye yükselmesi ve litresinde ortalama 3,5 TL´lik bir kazanç sağlanması öngörüsü ne kadar doğru bir rekolte tahminidir? Bakanlığınızın bu konuda çalışması var mıdır?                        Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false