Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İlçe Sağlık Müdürlüğü arı gibi

İlçe Sağlık Müdürlüğü arı gibi

?Lejyoner hastalığı veya halk arasında ?zatürree´ olarak bilinen bu hastalık, bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur.

Erdek İlçe Sağlık Müdürlüğü, ?Lejyoner Hastalığı? konusunda bilgilendirmek için turistik otel-motel işletmecileri ve konaklama yerleri için temmuz ayında seminer düzenleyecek.
Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü´nün organizasyonundaki bu seminerin daha önce Balıkesir merkez ve körfez bölgesinde düzenlenerek, katılanlara sertifikalarının verildiğini belirtirken, şunları söyledi:
?Lejyoner hastalığı veya halk arasında ?zatürree´ olarak bilinen bu hastalık, bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Bu hastalığa temiz olmayan suların yanı sıra bilinçli kullanılmayan klimaların da neden olduğu biliniyor. Bayramdan sonra Erdek´teki turizm işletmeleri için de böyle bir seminer düzenleyeceğiz.?
Ekiz, ayrıca, son dönemde, Balıkesir ilindeki tüm hastanelerin bünyesinde, kendilerine yönelik olarak, ?Lejyoner Hastalığı?na karşı sular ve klimalarla ilgili analiz ve çalışmaların yapıldığını açıkladı.
DENİZ VE HAVUZ SULARINDAN NUMUNE
Erdek´teki içme ve kullanma suyunun, her ay 4-5 kez alınan numunelerle sürekli denetlendiğine, bu çalışmaların, yıl boyunca merkez ilçe ve tüm mahalleleri kapsadığına dikkat çeken Dr. Ekiz, deniz ve havuz suları konusunda da şu bilgiyi verdi: ?Hem içme ve kullanım, hem de deniz ve havuz sularından, Toplum Sağlığı Çevre Bölümü olarak aldığımız numuneleri, tahlil için Balıkesir Halk Sağlığı Laboratuvarı´na gönderiyoruz. 

Deniz suyu tahlilleri için, Mayıs-Eylül ayları arasında, her ay iki kez, iki haftada bir, ?Mavi Bayrak´lı bölgelerimiz başta olmak üzere 12 değişik noktadan numuneler alıyoruz. Bu numuneler, Çuğra bölgesinin yanı sıra Gedeve bölgesi, Ocaklar, Narlı ve Tatlısu mahallelerinden alınıyor. Erdek sınırları içindeki özel turizm işletmelerine ait halka açık toplam 24 havuzun sularından tahlil için numune alımını ise temmuz ayında başlatacağız.?
YAZ AYLARINDA İSHAL VE BOĞAZ HASTALIKLARI
Erdek´te, yaz aylarında en çok ishalli hastalıklar ve boğaz enfeksiyonlarının görüldüğüne dikkat çeken İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, şöyle konuştu:
?Bu hastalıklar genellikle bilinçsiz klima kullanımı ve sulardan kaynaklanıyor. Hac döneminde, Mekke´de olduğu gibi turistik yörelerde de klimaların bilinçsiz kullanılması, bu hastalıklara davetiye çıkarıyor. Vatandaşlarımızın, klima kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor.?
KANSER TARAMALARI
Kanser hastalığında ?erken teşhis?in öneminin altını çizen Dr. Ekiz, bu konuda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında da şu bilgiyi verdi:
?Bu çalışmalar doğrultusunda, 36-56 yaş grubu arasındaki kadınlarda vaginal, 50 yaş üzerindeki vatandaşlarda kalın bağırsak taramaları, menopoz dönemine giren kadınlarda ise mamografi testleri yapıyoruz. Bu arada, önümüzdeki günlerde, mobil cihazlı bir araç, gezici olarak kadınlarımıza, mahallelerde mamografi testi yapacak.?
Dr. Mahmut Ekiz, bu sağlık tarama ve testlerini, Erdek merkezde görevli altı, Karşıyaka Mahallesi´ndeki iki, Ocaklar Mahallesi´nde bulunan bir aile hekiminin önerileri ve yönlendirmeleri doğrultusunda, risk sınırı içindeki vatandaşlar başta olmak üzere isteyen her vatandaşa uyguladıklarını belirtti.
ANNE VE HAMİLELERE EĞİTİM
Ekiz, ayrıca, anneler ve hamilelere yönelik eğitimlerinin de sürdüğüne işaret ederken, ?Üç dönem olarak gerçekleştirdiğimiz bu eğitimler sonunda anneler ve hamilelere, Sağlık Bakanlığı´mızın standart bilgilerini sunuyoruz. Böylece hamilelerin, bu dönemi bilinçli geçirmelerini sağlarken, annelerin de çocuklarını bilinçli şekilde büyütmelerine destek veriyoruz? dedi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli